Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, ryby, mięso pręgi, dróbProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże, soja, kiełki pszenicy, orzechy...
Prawidłowy poziom kwasu foliowego i żelaza w organizmie jest niezwykle ważny zwłaszcza dla przyszłych matek i ich nienarodzonych dzieci. Zgromadzone jeszcze przed ciążą w odpowiedniej ilości żelazo i kwas foliowy zapewnią dziecku prawidłowy rozwój już od chwili poczęcia. Żelazo nie jest jednak...
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, będący największym skupiskiem światłoczułych receptorów siatkówki, czyli tzw. czopków. Zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej nazywa się Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD)....
Osteoporoza jest chorobą polegającą na postępującym ubytku masy kostnej i dezorganizacji mikroarchitektury szkieletu kostnego, tzn. struktury przestrzennej kości. Wbrew powszechnym przekonaniom, choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet młodych...