Co to jest żywność ekologiczna? Takim mianem, określa się żywność wyprodukowaną metodami rolnictwa zrównoważonego. Rolnictwo zrównoważone, musi się kierować zasadami jakie określa gospodarstwo ekologiczne. Wszelkie normy,...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Bombilla to rurka służąca do picia yerba mate. Wykonana może być z metalu, bambusa i innnych materiałów. Coraz częściej spotykane bombille mają dodatkowo naniesione elementy ozdobne oraz systemy do filtracji cząsteczek yerby. Mogą mieć kształt typowej rurki albo być zakończone łyżeczką...
Immunoterapia jest leczeniem mającym na celu zmniejszenie objawów chorobowych związanych z ekspozycją na alergen przyczynowy poprzez systematyczne podawanie wzrastających dawek szczepionki alergenowej. Immunoterapia swoista jest formą leczenia, która może...
Fetoskopia – wziernikowanie macicy specjalnym systemem optycznym wprowadzanym przez powłoki brzuszne po małym nacięciu skóry, umożliwiającym oglądanie płodu i nawet wykonywanie wybranych zabiegów. Przed rozwojem USG i nowoczesnych badań molekularnych drogą fetoskopii pobierano próbki...