Na te wakacje wszyscy czekaliśmy z utęsknieniem. Zmęczeni prawie trzymiesięcznym lockdownem we własnych domach, obostrzeniami i koniecznością odnalezienia się w nowej rzeczywistości, z przyjemnością całą rodziną spędzimy czas nad morzem, w górach lub na Mazurach. Wakacje 2020 w Polsce stały się bardzo...
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Jej wodny roztwór ma odczyn lekko alkaliczny. Soda oczyszczona od dawna jest wykorzystywana jako jeden z e składników proszku do pieczenia, dodatek do żywności regulujący...
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny. Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Możliwość przechowywania odciągniętego mleka stanowi duże ułatwienie dla wielu kobiet. Dzięki mleku zamkniętemu w buteleczce możesz przekazać karmienie swojemu partnerowi albo opiekunce, gdy ciebie nie ma w domu. A maluch wciąż będzie dostawał pokarm stanowiący bogactwo wartości odżywczych. Dlatego...
W związku z izolacją społeczną wywołaną pandemią koronawirusa zrobiłeś duże zapasy i teraz martwisz się czy dasz radę to wszystko zużyć? Może przeciwnie – utrudnienia w sklepach sprawiły, że robisz...
Niby to proste, ale warto wiedzieć jak ugotować jajko na miękko, aby białko było odpowiednio ścięte, a żółtko płynne. Takie jajko jest idealne na pyszne i pożywne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Natomiast jajko na twardo będzie idealne do przygotowania...
Małgorzata Rozenek jest w ciąży: co robi w czasie pandemii i #zostańwdomu
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Świeże, miękkie bułeczki i pachnący chleb są pyszne i smaczne, gdy są świeże. Niestety szybko tę świeżość tracą i już na drugi czy trzeci dzień nie smakują tak apetycznie. Szkoda jednak wyrzucać do śmieci jedzenie, a zwłaszcza chleb. Zgodnie z filozofią zero waste zamiast...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Jesień to oprócz zmiennej aury i pierwszych chłodów, czas nagminnie popękanych ust. Szczególnie u dzieci. Zanim wyrobią sobie nawyk pamiętania o nie oblizywaniu warg na wietrze, zabezpieczmy je wręczając skuteczny, samodzielnie zrobiony, ekologiczny balsam do ust. Przelany w dyskretny pojemniczek...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
Co może nas spotkać w czasie letnich wakacji? Lato kojarzy się przede wszystkim z większą niż w innych porach roku aktywnością na świeżym powietrzu. Ciepło i długie dni sprzyjają wycieczkom rowerowym, pieszym wędrówkom, spływom kajakowym, czy zwykłej zabawie na plaży lub...
Niestety, najmłodsi bywają wrażliwi na takie zmiany i nierzadko reagują silnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Wynika to z naturalnej niedojrzałości układu pokarmowego u dzieci. Do najbardziej powszechnych przypadłości pokarmowych, które mogą wystąpić u maluchów...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Zmienia się klimat, to już jest fakt. Każdego lata będą coraz dłuższe okresy z tropikalnymi upałami i niestety nocami. Coraz trudniej funkcjonować w ponad 30. stopniowych temperaturach nam, którzy nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Ciężko jest w ciągu dnia – chociaż wtedy częściej pojawia się okazja...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...