Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2020-05-06 13:59:17
Autor zdjęcia/źródło: @ materiały partnera artykułu
Możliwość przechowywania odciągniętego mleka stanowi duże ułatwienie dla wielu kobiet. Dzięki mleku zamkniętemu w buteleczce możesz przekazać karmienie swojemu partnerowi albo opiekunce, gdy ciebie nie ma w domu. A maluch wciąż będzie dostawał pokarm stanowiący bogactwo wartości odżywczych. Dlatego mnóstwo mam decyduje się na taki krok. I Ty chcesz spróbować, ale nurtuje Cię wiele pytań o przechowywanie odciągniętego mleka? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Nie. Odciągnięte mleko możesz przelać do pojemnika i przechowywać w temperaturze pokojowej (16-25oC) do 4 godzin. Taki czas jest optymalny, jeśli decydujesz się na odciąganie mleka między poszczególnymi karmieniami.
Mleko zamknięte w szczelnym pojemniku możesz przechowywać w lodówce (temperatura poniżej 4oC) nawet do 3 dni. Okres ten możesz wydłużyć do 4-5 dni, jeśli pokarm umieścisz możliwie jak najgłębiej lodówki. Unikaj stawiania pojemnika na półce drzwiowej – częste otwieranie naraża mleko na wahania temperatury.
Zgodnie z rekomendacjami Ministerstwa Zdrowia, możesz przechowywać odciągnięte mleko w zamrażalniku. Optymalny okres to nawet 6 miesięcy, o ile w urządzeniu panuje stała temperatura na poziomie -20oC.
Pokarm mamy dość długo zachowuje dobroczynne składniki, jednak z czasem ich zawartość maleje. Warto pamiętać, że w wyniku przechowywania mleka w lodówce:
Pokarm zamrożony zachowuje 100% składników odżywczych i witamin przez okres 2 miesięcy. Po tym czasie znacznie spada stężenie witaminy C, trójglicerydów oraz zmniejsza się liczba leukocytów. Mleko zachowuje jednak swoje wartości odżywcze.
Zaleca się, aby zamrożony wcześniej pokarm rozmrażać przez:
Nie należy rozmrażać pokarmu w mikrofalówce ani w gorącej lub wrzącej wodzie. Może to spowodować utratę składników odżywczych i ochronnych, a także zagraża poparzeniem dziecka.
Po rozmrożeniu mleko można przechowywać w temperaturze pokojowej do 2 godzin, a w lodówce do 24 godzin. Nie należy ponownie zamrażać rozmrożonego mleka!
Mleko podawane dziecku powinno mieć temperaturę pokojową lub temperaturę ciała. Aby podgrzać pokarm, włóż buteleczkę z mlekiem do kubka lub miski wypełnionej ciepłą wodą. Możesz także użyć specjalnego podgrzewacza do butelek, ale kontroluj, by temperatura nie przekroczyła 40°C. Po kilku minutach mleko będzie ciepłe. Przed podaniem dziecku zakołysz delikatnie buteleczką, by zmieszać mleko z oddzielonym od niego tłuszczem.
Do przechowywania odciągniętego mleka można wykorzystać:
Jeśli wydaje Ci się, że organizm produkuje zbyt małą ilość mleka, możesz wspomóc laktację. Z pomocą przychodzą specjalne naturalne preparaty prolaktacyjne, np. Femaltiker®. Zawierają one słód jęczmienny, który – dzięki zawartości beta-glukanu – zwiększa produkcję prolaktyny odpowiedzialnej za produkcję mleka.
Przyjmowanie takich preparatów, w połączeniu z używaniem laktatora (najlepiej tzw. metodą interwałową 7-5-3), skutecznie pomaga pobudzić produkcję mleka.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.