Składniki: 70 dag jabłek lub śliwek węgierek (lub jedne i drugie), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła, 30 dag jogurtu (naturalnego lub owocowego), 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej i tarta bułka do formy.
Składniki: 220 g mąki, 60 g cukru,60 g masła lub margaryny 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1 jajko i 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę i proszek do...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Maluch powoli wkracza w dorosłe "menu". Jeszcze kilka miesięcy i z zamiłowaniem będzie zajadał się tym samym co rodzice. Póki co 9 miesiąc to czas na nowości typu nabiał oraz produkty zawierające gluten. Ja w poprzednich miesiącach - roszerzamy...
Witamina K do organizmu dostarczana jest głównie z zewnątrz w pożywieniu. Ale to nie wszystko. Dodatkowo jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Noworodkom podaje się głównie dlatego, że ich przewód pokarmowy...
Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 ogórek zielony (może być ze skórką), 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasolki czerwonej
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...