Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy...
Jak radzić sobie z alergią? Jakie są jej objawy? Jak dobrze stosowac dietę eliminacyjną i rotacyjną w alergiach? Radzi NATALIA PALMOWSKA, dietetyk firmy MedFood ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Specjalista z niekonwencjonalnym podejściem...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup:...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
A jak wiadomo, stres negatywnie wpływa na rozwój dziecka, dlatego przynajmniej w tej kwestii należy go wyeliminować. Poniżej podajemy kilka faktów na temat tego, jak kobieta powinna odżywiać się w tym szczególnym czasie. Co powinno znajdować się w diecie ciężarnej? Tak naprawdę,...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Z pomocą przychodzi odpowiedni sposób żywienia, który pomaga zapobiegać rozwojowi i nawrotom próchnicy. Z drugiej strony, jeżeli spożywamy niezdrowe posiłki możemy mieć problemy z uzębieniem. Związane to jest również ze strukturą żywności, która przylega...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Koniecznością jest jednak nie tylko sam odpoczynek, ale również uzupełnienie utraconych wraz z potem składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, sód, chlorki. Z pomocą przychodzi zarówno odpowiednia dieta...
Błyszcząca się skóra wygląda zdrowo. Co jednak, jeśli mamy do czynienia z nadmiernym błyszczeniem? Jak zniwelować błyszczenie skóry? Problemy nie da się całkowicie wyeliminować – nasza skóra produkuje sebum, które ma za zadanie jej ochronę. Jednak nadmierna ilość łoju nie tylko potrafi zniszczyć nasz...
Zastanawiasz się, skąd wziął się kebab? Chcesz wiedzieć, co spowodowało popularyzację tego dania? Nie masz pewności, czy kebab jest faktycznie bardzo kaloryczny i niezdrowy? Rozwiej wszelkie wątpliwości. 1. Kebab to (nie)zwykły fast food Chociaż kebab kojarzy się...
Selen, kojarzy nam się głównie z odpowiednią pracą tarczycy - i słusznie. Jest także odpowiedialny za wiele innych, ważnych procesów w organizmie. Selen na zdrowie: Znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach naszego organizmu, największa koncentracja lokalizuje się w...
Brak nadzoru nad przemysłem mięsnym Inspekcja przeprowadzona przez Najwyższą Izbę Kontroli w województwie lubuskim jest wstępem do ogólnopolskiej kontroli. Ustalenia wskazują na to, że aktualny model nadzoru nad wykorzystaniem...