Suplementy diety to produkty, które mają w swoim składzie substancje odżywcze i ma na celu uzupełnienie diety w minerały, witaminy bądź inne składniki służące poprawie naszego zdrowia, urody, samopoczucia i profilaktyce chorób. Suplementy diety nie są traktowane jak leki i nie mogą...
Sezon na przeziębienia i infekcje wystartował. Deszczowe jesienne dni, a za chwilę zimowe chłody, sprzyjają katarom i gorszemu samopoczuciu. Warto jednak zadbać, aby cała rodzina cieszyła się dobrą odpornością przez cały rok, niezależnie od pogody. Zgłoś się...
Wkrótce jesień i zima, czyli sezon chłodów, mrozów, a także częstszych infekcji. Dla wielu rodziców nie jest to lekki czas, ponieważ dzieci w tym okresie sporo chorują. Jednak odporności nie buduje się z dnia na dzień, dlatego już teraz warto podawać dziecku preparaty z kwasami omega-3, które możesz...
Czy jednak chorowanie jest nieuniknione? Niekoniecznie! Od tego, jak silna jest Twoja odporność, zależy, czy będziesz często chorować. A co na nią wpływa? Na pewno to, co codziennie układasz na swoim talerzu. Przekonaj się na co warto zwrócić uwagę. Pamiątka znad morza Z...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Dlaczego ruch w wieku przedszkolnym jest ważny? Okres przedszkolny to moment, w którym dziecko rozwija się niezwykle intensywnie i dynamicznie. W tym czasie odpowiednio dobrana aktywność fizyczna będzie stymulować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu: usprawni i wzmocni...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Wiosna to bardzo radosny czas – dni stają się dłuższe, robi się cieplej i więcej czasu przebywamy na dworze. Po chłodnych miesiącach spędzonych głównie w zamkniętych pomieszczeniach, warto zadbać...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej.
Kluczowym elementem zdrowia niemowlaka jest dobra odporność. Dlatego tak ważne jest jej kształtowanie od samego początku. Dlaczego? Układ immunologiczny noworodka nie jest jeszcze w pełni ukształtowany. Po tym jak maluszek był całkowicie bezpieczny w łonie...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Zachorowalność na nowotwory z roku na rok rośnie. Na całym Świecie na raka umiera około 8 mln osób rocznie. W Polsce liczba zgonów szacowana jest na około 100 tysięcy rocznie, z czego około 94 tysiące umiera z powodu przerzutów. Wiele osób zastanawia się więc, czy rak żywi się cukrem? Jak...
W prawidłowym żywieniu bardzo ważne są stałe godziny posiłków, które odpowiednio dobrane dla dziecka zapewnią sytość przez cały dzień. Nasz maluch nie będzie potrzebował podjadania pomiędzy posiłkami....
Czosnek dla dziecka ze względu na swój specyficzny smak i zapach może nie odpowiadać maluchowi. Jednak główną przyczyną, dla której nie powinnaś zbyt wcześnie wprowadzać go do diety malca jest to, że może on powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Zdrowa dieta jest niezwykle ważna, aby dziecko mogło prawidłowo się rozwijać oraz cieszyć dobrym samopoczuciem. Liczba dzieci zmagających się z nadwagą i otyłością niestety stale rośnie. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w ciągu ostatnich 20...
Mały niejadek i jego problemy Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z...
Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia...
W takim okresie warto skupić się przede wszystkim na prawidłowym działaniu układu odpornościowego, dzięki temu będziemy mniej podatni na infekcje, objawy choroby będą mniej uciążliwe a co najważniejsze skrócimy czas jej trwania. Najlepszym wsparciem dla układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana...
Warto podkreślić fakt, iż przyswajalność cynku m.in. z produktów mlecznych w organizmie sięga nawet 60%, podczas gdy z produktów roślinnych jest utrudniona ze względu na obecność fitynianów, szczawianów i błonnika które wspólnie z cynkiem tworzą trudno przyswajalne związki. Cynk stanowi składnik...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...