Serwatka jest produktem ubocznym powstający podczas produkcji sera – jest to płyn oddzielający się od skrzepu mleka. W poprzednich dekadach była traktowana jako odpad, ale współczesne badania nieco zmieniły ten stan, wskazując, że serwatka ma wiele właściwości korzystnych dla naszego
Kot Mleczysław i Mleczna Kita to superbohaterowie, który szerzą wiedzę na temat pozytywnego wpływu mleka na młode organizmy. Z entuzjazmem będą odwiedzać kolejne szkoły i mówić dzieciakom o mlecznych...
Wiemy, iż obecnie ze względu na pandemię koronawirusa musimy pozostać w domu, ale miejmy nadzieję, iż niebawem sytuacja wróci do normy i będziemy mogli spędzać czas na świeżym powietrzu. Oprócz aktywności należy zadbać o prawidłową dietę, w której...
Probiotyki pewnie kojarzysz z tabletkami, które przyjmuje się w trakcie i po antybiotykoterapii lub szczepami bakterii obecnymi w jogurtach? To dobre skojarzenie, bo okazuje się, że te same bakterie, które są obecne w naszych jelitach i regulują pracę przewodu pokarmowego...
Profilaktyka. Wielu lekarzy doradza aspirynę w dawce 650mg wkrótce po ekspozycji na słońce. Następnie przyjmuje się ją co 4 godziny, aż do łącznej liczby 6 dawek. Większość dorosłych dobrze toleruje dawki do 4-6g na dobę. >>>...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Czy śladowe ilości alergenu mogą wywołać alergię? Nie mam doświadczenia w kwestiach alergii pokarmowych, nikt w rodzinie mojej ani Męża nie ma alergii więc nie mam kogo zapytać. Szymek ma alergię na białko mleka krowiego. Jako, że karmię piersią zawsze dokładnie czytam etykietki spożywanych produktów. Dzisiaj...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...