GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym stwierdza przekroczenie dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu Kresto Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g. Orzeszki ziemne – zarówno solone jak bez przypraw, są chętnie wykorzystywane jako przekąski, a także dodawane...
Firma Good Food Products Sp. z o.o. wycofuje 3 niżej wymienione partie wafli kukurydzianych ze względu na zanieczyszczenie surowca aflatoksynami. Firma poinformowała o sprawie Państwową Inspekcję Sanitarną oraz swoich odbiorców o konieczności wycofania wymienionych produktów, a także zamieściła ostrzeżenie...
Problem pojawia się głównie wtedy, kiedy owad użądli bardzo małe dziecko, miejsce użądlenia znajduje się w okolicy głowy lub dróg oddechowych lub gdy dana osoba jest uczulona na jad owada. W każdym z tych wypadków należy niezwłocznie pojawić się w szpitalu lub natychmiast wezwać karetkę pogotowia. Użądlenie...
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność bakterii Salmonella w partii żółtego sera w plastrach. Nie zaleca się spożywania go. Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi. Obecnie znamy ponad 2500 rodzajów...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu dostępnego w jednym z marketów. Spożycie sałatki jarzynowej zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakteriami Salomonelli,...
Mamy obecnie w kraju falę upałów, a temperatury przekraczają często 30 stopni. Dlatego GIS postanowił zaapelować i przypomnieć, aby nie zostawiać nawet na chwilę dzieci ani zwierząt w aucie. Ze wzrostem temperatur przypominamy: nie zostawiaj w samochodzie, nawet na chwilę,...
Jeszcze uwielbiają nieco zacienione i wilgotne miejsca, które znajdziemy w parkach, lasach, czy na łąkach. Czyli właśnie tam, gdzie chętnie spędzamy czas – spacerując czy bawiąc się z dziećmi. Dlatego po każdej takiej wyprawie warto dokładnie obejrzeć skórę i miejsca, które kleszcze wyjątkowo lubią...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny. Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez...
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednej z partii produktu pn. „Bactitis kids” stwierdzono obecność niedeklarowanych w składzie bakterii Enterococcus faecium, Enterococcus gallinarum oraz zaniżonej w stosunku do deklarowanej w składzie zawartości bakterii...
Sezon na przeziębienia i choroby w pełni, dlatego bóle gardła, katary i złe samopoczucie bardzo często zgłaszane są u lekarzy. Jednak wiele z dolegliwości daje się wyleczyć domowymi sposobami, jak choćby tabletkami na gardło do ssania. To popularny środek przynoszący ulgę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne...
Główny inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, po wykryciu zanieczyszczeń szkła w popularnych batonach. Wycofano niektóre partie batonów marki Vitanella, BA! i YEMGO ze względu na zanieczyszczenie surowca wykorzystanego do ich produkcji fragmentami szkła. Zanieczyszczone...
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jeśli jednak chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Jak wskazują specjaliści, dzieci mogą jeść grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka już około 1-2...
Wprawdzie firma zablokowała produkt do dalszej sprzedaży, ale warto sprawdzić, czy masz ten sok w domu. Sok jabłkowy to zwykle jeden z produktów podawany dzieciom przy rozszerzaniu diety. Sprawdź, czy masz soki HIPP ozaczone poniższymi numerami partii. Sok jabłkowy dla dzieci wycofany GIS...
Głowny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące dobrowolnego wycofania batonów dla dzieci. Ostrzeżenie dotyczy 3. Partii batonów: “Frupp Jabłko”, Frupp Kids jabłko-marakuja”,...
Szacuje się, że ze względu na ostre kryteria narzucone przez GIS po 24 maja może zabraknąć miejsc dla dzieci w przedszkolach. Dyrektorzy placówek i Skarb Państwa muszą się liczyć z pozwami rodziców....
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się...
W poniedziałek rząd poinformował o powrocie do szkół uczniów klas 1-3. Powrót dzieci do szkół będzie możliwy już od 18 stycznia, jedynie w określonym reżimie sanitarnym – według wytycznych GIS i Ministerstwa Zdrowia. Wytyczne te w dużej mierze opierają się na zapisach znanych już np. z września 2020...
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach chochli określonej w komunikacie poniżej. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to grupa związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych...