Opublikowany przez:
Iwona Norberczuk
2014-08-21 13:20:43
SYROP Z MALIN
- 500 g malin
- 400 g cukru
Sposób przygotowania:
Umyj maliny i wrzuć do wygotowanego lub wypalonego wcześniej słoika. Zasyp cukrem. Włóż zakręcony słoik do garnka i zalej do połowy wysokości wodą. Aby nie poruszał się, uszczelnij go bawełnianą szmatką. Gotuj przez pięć minut.
WIŚNIE W SYROPIE
- 2 kg wiśni
- 2,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Umyj owoce i wydrąż z nich pestki. Włóż do dużego garnka i zasyp połową cukru. Gotuj do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Pozostaw do całkowitego wystudzenia - potrwa to kilka godzin. Gdy wywar wystygie, dodaj pozostały cukier i powtórz czynność. Po ponownym wystygnięciu, odlej sok do butelek a wiśnie pozostaw na 24h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zagotuj je ponownie i przełóż do wygotowanych wcześniej słoików.
SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
- 500 ml soku z owoców czarnego bzu
-400 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Składniki zagotować, ściągnąć piankę i przelać gorący syrop do wyparzonych lub wypieczonych słoików lub butelek.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!