Opublikowany przez: Iwona Norberczuk 2014-08-21 13:20:43
SYROP Z MALIN
- 500 g malin
- 400 g cukru
Sposób przygotowania:
Umyj maliny i wrzuć do wygotowanego lub wypalonego wcześniej słoika. Zasyp cukrem. Włóż zakręcony słoik do garnka i zalej do połowy wysokości wodą. Aby nie poruszał się, uszczelnij go bawełnianą szmatką. Gotuj przez pięć minut.
WIŚNIE W SYROPIE
- 2 kg wiśni
- 2,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
Umyj owoce i wydrąż z nich pestki. Włóż do dużego garnka i zasyp połową cukru. Gotuj do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Pozostaw do całkowitego wystudzenia - potrwa to kilka godzin. Gdy wywar wystygie, dodaj pozostały cukier i powtórz czynność. Po ponownym wystygnięciu, odlej sok do butelek a wiśnie pozostaw na 24h w temperaturze pokojowej. Następnego dnia zagotuj je ponownie i przełóż do wygotowanych wcześniej słoików.
SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
- 500 ml soku z owoców czarnego bzu
-400 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Składniki zagotować, ściągnąć piankę i przelać gorący syrop do wyparzonych lub wypieczonych słoików lub butelek.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.