-
141
usunięty użytkownik
2010-05-02 13:55:30
2 maja 2010 13:55 | ID: 202977
za parę dni i ja się pochwalę bo wczoraj wyciągnęłam tajemną recepturę;p
Czoper, ja wiem, że to nie ten wątek ale zerknełąm na Twoje suwaczki i...wielkie gratulacje z okazji urodzin kolejnego, maleńkiego potomka:) I niech Ci rośnie On zdrowy i silny w tempie co najmniej takim, jak chlebek na zaczynie;-) pozdrawiam
-
142
usunięty użytkownik
2010-05-02 14:12:40
2 maja 2010 14:12 | ID: 202984
marteczka napisał 2010-05-02 13:55:30 za parę dni i ja się pochwalę bo wczoraj wyciągnęłam tajemną recepturę;p
Czoper, ja wiem, że to nie ten wątek ale zerknełąm na Twoje suwaczki i...wielkie gratulacje
z okazji urodzin kolejnego, maleńkiego potomka:) I niech Ci rośnie On zdrowy i silny w tempie co najmniej takim, jak chlebek na zaczynie
pozdrawiam
gratulacje z okazji narodzin oczywiście:) Nie ma edycji niestety...
-
143
usunięty użytkownik
2010-05-02 14:15:10
2 maja 2010 14:15 | ID: 202985
Marteczka daj znać jak Co poszło.
Moje za każdym razem są inne i zawsze pyszne. I łatwiej się tym chlebem najeść niż tym sklepowym.
-
144
usunięty użytkownik
2010-05-02 15:10:36
2 maja 2010 15:10 | ID: 203004
Dla męża to może inne nic będę mieć, niedługo zacznę próby z piwem domowej roboty:))
-
145
usunięty użytkownik
2010-05-02 15:21:40
2 maja 2010 15:21 | ID: 203008
czoper napisał 2010-05-02 15:10:36Dla męża to może inne nic będę mieć, niedługo zacznę próby z piwem domowej roboty:))
Ja też lubię piwko
-
146
usunięty użytkownik
2010-05-02 20:53:09
2 maja 2010 20:53 | ID: 203098
No nie wszystko co dobre chcesz zagarnąć:) jak coś zacznie sensownego wychodzić to dam znac na razie muszę się zadowalać niepasteryzowanym sklepowym, ale nie jest złe:)
-
147
usunięty użytkownik
2010-05-03 09:47:09
3 maja 2010 09:47 | ID: 203232
Czekam
-
148
usunięty użytkownik
2010-05-05 12:21:26
5 maja 2010 12:21 | ID: 204468
wiecie co? chyba chleb upiekę
-
149
usunięty użytkownik
2010-05-05 13:02:47
5 maja 2010 13:02 | ID: 204501
gochna napisał 2010-05-05 12:21:26wiecie co? chyba chleb upiekę
Gochna piecz!!!
-
150
usunięty użytkownik
2010-05-05 17:07:35
5 maja 2010 17:07 | ID: 204684
AlusiaSz napisał 2010-05-05 13:02:47gochna napisał 2010-05-05 12:21:26wiecie co? chyba chleb upiekę
Gochna piecz!!!
piekę właśnie ale na drożdżach, bo mąki na chleb u nas w mieście ani grama. tylko gotowe dwie mieszanki po 10,39zł za kg
-
151
usunięty użytkownik
2010-05-05 17:10:13
5 maja 2010 17:10 | ID: 204686
gochna napisał 2010-05-05 17:07:35piekę właśnie ale na drożdżach, bo mąki na chleb u nas w mieście ani grama. tylko gotowe dwie mieszanki po 10,39zł za kg
A wiesz, że u nas wszędzie są mąki do pieczenia chleba. A ja mam problem z kupnem zwykłej żytniej.
-
152
usunięty użytkownik
2010-05-05 17:14:29
5 maja 2010 17:14 | ID: 204688
Aha, Gochna, jak chcesz, żeby chleb się błyszczał po upieczeniu to zaraz po wyjęciu z piekarnika skrop go wodą. Szybko wyparuje woda i zostanie błyszcząca skórka.
-
153
usunięty użytkownik
2010-05-05 17:21:39
5 maja 2010 17:21 | ID: 204693
AlusiaSz napisał 2010-05-05 17:14:29Aha, Gochna, jak chcesz, żeby chleb się błyszczał po upieczeniu to zaraz po wyjęciu z piekarnika skrop go wodą. Szybko wyparuje woda i zostanie błyszcząca skórka.
oooo, dzięki za radę.
-
154
usunięty użytkownik
2010-05-05 21:02:33
5 maja 2010 21:02 | ID: 204926
http://www.allegro.pl/item1025850191_maka_zytnia_typ_2000_10_kg_promocyjna_cena.html co Wy na to?
chlebek ma ciut twardą skórkę, ale pachnie i smakuje nieziemsko!!! Pól zjadłam na poczekaniu z masłem
-
155
usunięty użytkownik
2010-05-05 21:07:24
5 maja 2010 21:07 | ID: 204929
W kaufflandzie kupiłam zwykłą żytnią Melvit.
-
156
usunięty użytkownik
2010-05-05 21:52:11
5 maja 2010 21:52 | ID: 204965
sąsiadka mówiła, że w Intermarche są żytnie chlebowe, ale na pólce ze zdrową żywnością (soja, otręby, żywność bio).
-
157
usunięty użytkownik
2010-05-06 08:54:45
6 maja 2010 08:54 | ID: 205071
Ja poprosiłam panią w naszym osiedlowym sklepie, żeby zaopatrzyli się w zwykłą, żytnią mąkę. No i jest moja ulubiona młyny szczepanki. Wprawdzie o 35 gr droższa niż w marketach, ale przynajmniej na miejscu.
-
158
usunięty użytkownik
2010-05-06 10:13:04
6 maja 2010 10:13 | ID: 205165
następnym razem pójdę na zwiady do piekarni, bo mąki to Ci chyba dostatek tam. I mam nadzieję, że w końcu upiekę ten chleb a nawet bułki z ziarnem mi się marzą.
-
159
usunięty użytkownik
2010-05-15 15:58:43
15 maja 2010 15:58 | ID: 210196
zrobiłam zakwas. sama od początku do końca.
i wiecie co? wg przepisu chlebek miał wyrastać kilka godzin, a po godzinie już miał podwojoną wielkośc. znaczy się dobry mi zakwas wyszedł (sąsiadka, która zawsze bierze zakwas od znajomej była w szoku
).
a teraz czekam, aż chlebek dobrze wystygnie i zabieram się za pałaszowanie.
-
160
usunięty użytkownik
2010-05-15 16:03:38
15 maja 2010 16:03 | ID: 210198
Smacznego. Ja działam na 2 zakwasy, żeby móc częściej piec. Tylko ja robię jedną keksówkę.