Cześć :) Jestem na początku ciąży. Termin mam na koniec kwietnia albo początek maja. Szukam kobiet, które tak jak ja będę rodziły w tym terminie, żeby podzielić się tym, co przeżywają teraz, jak się czują, czego się obawiają. Zapraszam na forum :)
3 grudnia 2012 18:25 | ID: 872589
hej ja tez mam przepis na tiramisu szybko sie robi mojemu mezowi smakuje
6 ide na glukoze az sie boje bo mialam podwyzszony cukier i mam obawy co wyjdzie a 12 na usg az nie moge sie doczekac.
3 grudnia 2012 20:02 | ID: 872621
gosiunia a kiedy Ci wyszlo,ze masz podwyzszony cukier?teraz robisz glukoze z 50 g? Wez cytrynke:)
3 grudnia 2012 20:09 | ID: 872626
od samego poczatku jak robilam badania z krwi
3 grudnia 2012 20:49 | ID: 872677
A czy to jest zalecane poza morfologia czy jest w morfologii?
3 grudnia 2012 20:57 | ID: 872680
co miesiac mialam robiony cukier bo w pierwszym badaniu byl podwyzszony i co miesiac dawala mi dodatek do badan a teraz po glukozie wyjdzie czy mam problem z cukrzyca czy nie bo wtedy ostra dieta do konca
czy wy tez macie taki duzy brzuszek ja dzic mierzylam i mam 107cm
3 grudnia 2012 21:18 | ID: 872692
Ja tez sie boje cukrzycy, mialam podwyzszony po 50 g i za 3 tyg robie powtorke.
Wielkosc brzucha zalezy przede wszystkim od stanu wyjsciowego.Ja mam dzis 92 a przed ciaza miedzy 68-70
3 grudnia 2012 21:23 | ID: 872700
ja wczwsniej mialam 80-85 wiec troszke sie powiekszyl. ja glukoze dostalam odrazu 75g
4 grudnia 2012 10:17 | ID: 872856
Hej kobietki. Zleciał mi weekend i nic nie pisałam. W piątek impreza się udała, wytańczyłam się, pojadłam i w przerwach przy stole dzidziuś kopał - imprezował z nami ;)
Piłeczko cieszę się że lekarz rozwiał Twoje wątpliwości. Nie martw się tyle. Nie powiem, mnie teraz przez czwartkiem też lekki stres dopada, ale nie dopuszczam mysli, że moze byc coś źle i już :)
Dawajcie dzieczynki te przepisy na tiramisu, ja też mam fajny przepis, ale mój aż taki szybki nie jest.. Piłeczka pisałaś że robiłaś napoleonki, to też bym poprosiła o przepis.
A wczoraj mój Mężuś obserwował wieczorem przy kopniakach że brzuch mi podskakuje, a momentami maluch kopie tak mocno, że mam wrażenie że wszystkie kiszki mi tam przekręca he he.
4 grudnia 2012 10:38 | ID: 872881
Składniki:
- 6 jajek,
- 400 gram mascarpone,
- 2 opakowania podluznych biszkoptow,
- 2 filizanki mocnej kawy (espresso),
- 100-200 ml amaretto, lub innego alkoholu
- 6 lyzek cukru
- kakao do posypania (lub gorzka czekolada).
Zoltka ucieramy z cukrem (tak aby sie calkowicie rozpuscil), dodajemy mascarpone i ucieramy na gladka mase.
Bialka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszajac (nie mozna tego robic zbyt gwaltownie aby masa nie stracila puszystosci). Przygotowana wczesniej kawe (nie powinna byc goraca) mieszamy z alkoholem na glebokim talerzu, zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt dlugie zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i ukladamy na dnie formy (moze byc np. naczynie zaroodporne). Na biszkopty wykladamy polowe masy, posypujemy bardzo gesto kakao lub czekolada, wykladamy druga polowe masy i wstawiamy do lodowki minimalnie na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy gesto kakao lub czekolada
4 grudnia 2012 10:40 | ID: 872883
Ja tez od razu dostalam 75g glukozy wybieram sie w czwartek. Troche sie obawiam bo przy pierwszym badaniu glukozy w ciazy mialam wynik 99 wiec tak przy gornej granicy. Mam nadzieje ze bedzie OK
4 grudnia 2012 10:53 | ID: 872899
ja tez wybieram sie w czwartek a przy pierwszym badaniu mialam 111 a co najgorsze unikalam slodyczy do piatego miesiaca a od tygodnia poprostu mam taka ochote na slodycze ze czasami jest mi ciezko sie powstrzymac i co nie co podjadam
4 grudnia 2012 10:54 | ID: 872900
bedziecie mialy rodzinny porod czy same ?
4 grudnia 2012 11:05 | ID: 872904
Dzięki za przepis gosiunia-84 :)
Ja ciągle rozważam jak chcę rodzić, ale raczej z Mężem bym chciała. A on to chciałby byc że mną ale generalnie to nie wiem ile wytrzyma patrząc na mnie jak ja się męczę.. Ale ostatnio tak stwierdził, że musi byc ze mną i w razie czego walczyć o moje prawa jakby coś szło nie tak.
4 grudnia 2012 11:20 | ID: 872913
Mi kolezanka ktora pracuje w laboratorium powiedziala ze jak mam miec cukrzyce to nawet ograniczanie slodyczy nic nie da i w badaniu i tak wyjdzie cukier wysoki
4 grudnia 2012 11:29 | ID: 872926
co do cukrzycy to czytalam ze ograniczenie nie pomoze a ja mialam wysoki w pierwszym badaniu. a porod to nie wiem czy moj maz zdazy bo wyplynal w niedziele ma niby kontrakt 4miesieczny ale wszystko moze sie zdazyc raczej wczesniej nie bedzie tylko pozniej
4 grudnia 2012 11:41 | ID: 872933
To nie za fajnie ze sama teraz zostalas. Moj maz jest niby w domu ale tez teraz mu wypadlo dodatkowe zajecie i widzimy sie dopiero wieczorami.
4 grudnia 2012 11:47 | ID: 872938
taka praca najgorszy jest zawsze pierwszy tydzien - dwa pozniej sie przyzwyczajam a jak juz wiem kiedy ma wrocic to odliczam dni
4 grudnia 2012 11:48 | ID: 872939
Moj przepis na tiramisu jedt bardzo podobny do gosiuni tylko ja daje 750 g mascarpone( najlepiej firmy piatnica-sprawdzilam kilka roznych), biszkopty 2 paczki w pomaranczowym opakowaniu, likier kawowy Canari i nie sypie kakao po pierwszej warstwie tylko jedna na wierzch.w lodowce trzymam caly dzien a najlepiej zrobic wieczorem i zaczac dopiero na drugi dzien.acha nie daje tez bialek tylko gdy masa juz po zmiksowaniu mascarpone bedzie za gesta to dolewam po troszku smietanki do deserow najlepiej laciata.Koniecznie masa musi byc dosc gesta ale nie jak maslo i nie rzadka bo wtedy wyplyna biszkopty.
4 grudnia 2012 11:50 | ID: 872941
Cześć dziewczynki. Nie martwcie się, wszystko będzie dobrze. Musi być. Na ciasto przepis jest taki:
Składniki:
5 szklanek mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
200 g masła lub margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania krakersów
Przygotowanie:
4 szklanki mleka zagotować w rondelku z 1 szklanką cukru i cukrem wanilinowym. Połączyć z masłem lub margaryną. Resztę zimnego mleka wymieszać z 1 opakowaniem budyniu śmietankowego i jedną szklanką przesianej mąki. Wlać 4 żółtka. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Gotować mieszając aż masa zgęstnieje. Krakersy ułożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25x36 cm. (ja używam papieru do pieczenia, a jak nie macie to trzeba blachę najpierw wysmarować tłuszczem). Na krakersy wlać połowę gorącego kremu, na to krakersy i następnie pozostałą część kremu i znowu krakersy. Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, kako lub cukrem pudrem. Następnie należy je włożyć do lodówkna 2-3 h ale najlepsze jest na następny dzień.
4 grudnia 2012 11:55 | ID: 872946
Fajne przepisy z filmikami sa na stronie www.kotlet.tv.pl Polecam.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.