-
61
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-04-06 14:57:47
6 kwietnia 2016 14:57 | ID: 1298194
Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab
tez dobrze
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
-
62
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-04-06 15:03:05
6 kwietnia 2016 15:03 | ID: 1298199
77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab
tez dobrze
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
A pewnie! Jedemu szynka innemu shcab hahahha
-
63
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-04-06 17:15:31
6 kwietnia 2016 17:15 | ID: 1298253
77ewcia5 (2016-04-06 14:57:47)
Patrycja Sobolewska (2016-04-05 08:09:18)
goosiak4 (2016-04-05 07:58:03)
Z szynki zeszlyśmy na schab
tez dobrze
W końcu każda porada jest dobra, jeśli chodzi o nowości :-)
oczywiscie :)
-
64
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-07-25 23:03:18
25 lipca 2016 23:03 | ID: 1332955
Alez by mi sie takiej zjadło.. ale tak ciepło.. nie ma gdzie przechowac..
-
65
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-07-25 23:19:47
25 lipca 2016 23:19 | ID: 1332962
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...
-
66
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-07-25 23:22:58
25 lipca 2016 23:22 | ID: 1332967
oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..
-
67
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-07-26 00:00:06
26 lipca 2016 00:00 | ID: 1332980
Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..
Córka kupiła mężowi na imieninki... Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
-
68
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-26 08:35:02
26 lipca 2016 08:35 | ID: 1333007
oliwka (2016-07-26 00:00:06)
Stokrotka (2016-07-25 23:22:58)
oliwka (2016-07-25 23:19:47)
Mamy takie naczynko do gotowania szyneczki, golonki ale nie ma kiedy go wypróbować... szynkowar się zwie...
O, ciekawie wygląda! Nie spotkałam takiego jeszcze..
Córka kupiła mężowi na imieninki... Rozmawialiśmy swego czasu o takim naczyniu...
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy
-
69
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-07-26 11:44:47
26 lipca 2016 11:44 | ID: 1333050
Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy
Szynkowar... są one różnej wielkości....
-
70
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-07-26 13:17:07
26 lipca 2016 13:17 | ID: 1333074
oliwka (2016-07-26 11:44:47)
Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy
Szynkowar... są one różnej wielkości....
hahaha jaka nazwa tak jak szybkowar ale super wiedziec dziekuje moze ulatwi to robienie jej :)
-
71
Mela134
Zarejestrowany: 22-03-2016 11:12 .
Posty: 1080
2016-07-26 14:18:33
26 lipca 2016 14:18 | ID: 1333088
Piekę często na święta schab chociaż pieczona karkówka czy boczek wychodzą mi po stokroć lepiej. Nie znalazłam jeszcze sposobu na soczysty schab, choć stosuje wszystkie poznane mi "kruczki"
-
72
mardinka
Zarejestrowany: 08-06-2011 08:18 .
Posty: 1582
2016-07-26 17:31:11
26 lipca 2016 17:31 | ID: 1333127
oliwka (2016-04-04 13:49:50)
Schabu do rękawa nigdy nie moczę w solance, wieczorem nacieram przyprawami i na drugi dzień wkładam do rękawa z malutką ilością wody i tak piekę... czasami nadziewam morelami, śliwkami suszonymi lub żurawinkami... mniam...
Tez tak robie ze na noc robie taka zaprawe w ktora wkladam mieso , jest to mieszanka przypraw,oleju , musztardy, wg uznania miodu, ja ostatnio dodalam taki konfit, czyli taka konfiture do miesa z mandarynek klementynek. Smaruje mieso zostawiam na noc, a potem do rekawa i pieke w 180 stopniach.
-
73
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-11-28 15:05:11
28 listopada 2016 15:05 | ID: 1354501
oliwka (2016-07-26 11:44:47)
Patrycja Sobolewska (2016-07-26 08:35:02)
jak to naczynie sie nazywa ? u nas bardzo czesto szyneczki pieczemy to na pewno wyprobujemy
Szynkowar... są one różnej wielkości....
A to ciekawe, też poraz pierwszy słysze o szynkowarze.
Jak spotkam może się skusze i kupie, a co w końcu trzeba wypróbować.
-
74
MarDeb
Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08 .
Posty: 880
2016-11-28 17:19:17
28 listopada 2016 17:19 | ID: 1354528
Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170)
-
75
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2016-11-28 17:59:29
28 listopada 2016 17:59 | ID: 1354543
MarDeb (2016-11-28 17:19:17)
Zwróćcie uwagę na to żeby wasze mięsko na szynkę nie miało azotynów. Przy pieczeniu powstają wtedy rakotwórcze nitrozoaminy (w temp. powyżej 170)
A jak możemy to sprawdzić? I czy kupimy gdziekolwiek mięso bez tych azotynów lub innych "dobrodziejstw".
-
76
MarDeb
Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08 .
Posty: 880
2016-11-28 19:52:56
28 listopada 2016 19:52 | ID: 1354554
Patrzcie na metki. Póki co większość producentów nie fałszuje metek.
-
77
Dunia
Zarejestrowany: 10-03-2011 17:24 .
Posty: 18894
2016-11-28 20:01:09
28 listopada 2016 20:01 | ID: 1354561
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
-
78
MarDeb
Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08 .
Posty: 880
2016-11-28 21:59:37
28 listopada 2016 21:59 | ID: 1354580
Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
Sprzedawczyni nie musi znać, ale nie może sprzedawać nieoznaczonego towaru.
Sprawdźcie przepisy http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=URISERV%3Aco0019
-
79
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-11-28 22:04:41
28 listopada 2016 22:04 | ID: 1354588
Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;))
-
80
MarDeb
Zarejestrowany: 01-11-2016 11:08 .
Posty: 880
2016-11-28 23:11:15
28 listopada 2016 23:11 | ID: 1354609
Patrycja Sobolewska (2016-11-28 22:04:41)
Dunia (2016-11-28 20:01:09)
Kupując w sklepie mięsnym nie ma metek. A sprzedawczyni nie ma obowiązku posiadania wiedzy o składzie mięsa.
jednak etykiety na mięsie są ... np. na wędlinach ;))
Jeśli nie ma metki to jest opakowanie zbiorcze. Jakiś kontener, Tak czasami musiałem dowiadywać się o składzie w mniejszych sklepach. Generanie muszą być świadomi, że alergicy też kupują.