-
1
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 12:33:28
15 marca 2016 12:33 | ID: 1290889
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
-
2
goosiak4
Zarejestrowany: 26-05-2015 10:54 .
Posty: 3427
2016-03-15 12:35:13
15 marca 2016 12:35 | ID: 1290890
Też bym chciała taki przepis, bo ostatnio moja była taka sucha, że się rozpadała przy krojeniu.
Ostatnio edytowany: 15-03-2016 12:35, przez: goosiak4
-
3
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-03-15 12:41:08
15 marca 2016 12:41 | ID: 1290897
Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.
-
4
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 12:42:20
15 marca 2016 12:42 | ID: 1290899
77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.
Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha.
-
5
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 13:28:38
15 marca 2016 13:28 | ID: 1290914
Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.
Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha.
tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!!
-
6
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 15:13:54
15 marca 2016 15:13 | ID: 1290934
gocha2323 (2016-03-15 13:28:38)
Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.
Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha.
tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!!
Ja tak ok. godzinki w 90 stopniach parzę. Zależy od wielkości szynki.
-
7
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 15:15:11
15 marca 2016 15:15 | ID: 1290935
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
-
8
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 16:25:08
15 marca 2016 16:25 | ID: 1290963
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
nie słyszałam o tym. Mój tata parzy tak też do 1,5 godz w 80stopniach. Ale od razu trzeba wyjąc z wody szynkę, bo będzie sucha. Inni od razu wyciagają i zawijają w folię aluminiową!
-
9
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-03-15 16:28:01
15 marca 2016 16:28 | ID: 1290970
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
-
10
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 16:31:34
15 marca 2016 16:31 | ID: 1290979
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
-
11
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-03-15 16:33:45
15 marca 2016 16:33 | ID: 1290985
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
no my 2 tygodnie i zmieniamy coraz wode :)
-
12
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 16:48:32
15 marca 2016 16:48 | ID: 1290993
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:33:45)
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
no my 2 tygodnie i zmieniamy coraz wode :)
musze taty zapytac się!! a jak uwielbiam zapach szynki tuż po wyjęciu z wędzarni!!
-
13
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 18:56:10
15 marca 2016 18:56 | ID: 1291015
gocha2323 (2016-03-15 16:25:08)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
nie słyszałam o tym. Mój tata parzy tak też do 1,5 godz w 80stopniach. Ale od razu trzeba wyjąc z wody szynkę, bo będzie sucha. Inni od razu wyciagają i zawijają w folię aluminiową!
Kiedyś w zimną wodę wkładałam. Też dobrze.
-
14
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 18:57:46
15 marca 2016 18:57 | ID: 1291016
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona..
-
15
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 19:36:45
15 marca 2016 19:36 | ID: 1291030
Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona..
u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie!
-
16
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-03-15 20:45:42
15 marca 2016 20:45 | ID: 1291046
gocha2323 (2016-03-15 19:36:45)
Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona..
u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie!
Lubię zapach takiej szyneczki..mmmm
-
17
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-03-15 21:42:44
15 marca 2016 21:42 | ID: 1291063
Stokrotka (2016-03-15 20:45:42)
gocha2323 (2016-03-15 19:36:45)
Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona..
u mnie tata na dniach będzie wędził szyneczki i boczusie!
Lubię zapach takiej szyneczki..mmmm
ale nabrałam ochoty na taką szyneczkę!
-
18
Sanne
Zarejestrowany: 19-07-2011 15:30 .
Posty: 4945
2016-03-15 22:50:09
15 marca 2016 22:50 | ID: 1291089
Polecam metodę sous-vide, trochę trzeba sie nagimnastykować ale jak smakuje ;)
-
19
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-03-16 07:47:31
16 marca 2016 07:47 | ID: 1291142
Stokrotka (2016-03-15 18:57:46)
gocha2323 (2016-03-15 16:31:34)
Patrycja Sobolewska (2016-03-15 16:28:01)
Stokrotka (2016-03-15 15:15:11)
Słyszałam że dobrze jest parzyć przed wędzenem.. ale nie sprawdzałam jeszcze..
my zawsze 2 tygodnie ją moczymy ;)
no moczy sie w solance i przyprawach, ale nie wiem, czy aż 2 tygodnie!
Tak ok. 10 dni. Wszystko zależy od temperatury, jak chłodnie to może i dłużej postać.. za długo nie bo będzie za słona..
My dokładnie tydzień moczymy i obowiązkowo musi być dodana saletra zamiast soli peklowanej. Przynajmniej my wypróbowaliśmy, że z dodatekim saletry jest dużo bardziej lepsza .
-
20
77ewcia5
Zarejestrowany: 04-02-2016 11:02 .
Posty: 2861
2016-03-16 07:51:50
16 marca 2016 07:51 | ID: 1291144
gocha2323 (2016-03-15 13:28:38)
Stokrotka (2016-03-15 12:42:20)
77ewcia5 (2016-03-15 12:41:08)
Stokrotka (2016-03-15 12:33:28)
No tak, taka wędzona jest raczej sucha.. Myślę że to dużo zalezy od mięsa i sposobu wędzenia. Czasem piekę e rękawie. Tez jest pyszne.
Masz rację dużo zalerzy od sposobu wędzenia i samego mięsa. My zawsze kupowaliśmy świeże mięso, peklowaliśmy 7 dni,a potem wędziliśmy ok 6-8 godzin. I muszę przyznać, że zawsze była rewelacyjna i nie wychodziła wcale sucha.
Może za długo. U nas wędzimy ok. 3-4 godzin. Jak za długo to będzie sucha.
tzn jak długo się potem parzy szynkę to jest ptem bardzo sucha!!
Z tego co się uczyłam, to mięso piecze się lub parzy tyle minut ile wynosi waga mięsa. Tzn jeśli mięso waży 1 kg 20 dkg to nalerzy 1 godzine i 20 minut parzyć lub piec. A jesli chodzi o wędzenie, to różnie ludzie robią, my wędzimy długo i wolniutko, ale mój szwagier został nauczony, że wędzi się max ok 2 godzin na dość mocnym dymie, żeby wszystkie pory mięsa od razu się zamknęły pod wpływem ciepła, a potem parzy ok 1,5 - 2 godzin nie zalerznie od wagi mięsa.
Ostatnio edytowany: 16-03-2016 07:54, przez: 77ewcia5