Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
                                   8 lipca 2018 15:59 | ID: 1424789
                  8 lipca 2018 15:59 | ID: 1424789
              
Ja dzisiaj zapasteryzowałam drugi raz 18 słoików fasolki. I ugotowałam ketchup. Teraz przegryza się, a jutro posmakuję, może doprawię i zapasteryzuję. Dzisiaj jeszcze włożę do słoików ogóreczki. Będą w occie . Jabłkowym oczywiście. Jeszcze nioe wiem ile ich będzie, bo odpoczywam. Jeśli chodzi o mnie, to codziennie tyle ogórków mi wystarczy. Pomalutku zrobię z nich zapasik. A przecież pojeść na bieżąco też trzeba.
                                   8 lipca 2018 18:03 | ID: 1424796
                  8 lipca 2018 18:03 | ID: 1424796
              
Mam 4 słoiki 3/4 l ogórków. Oby tak dalej, to zapasik na zimę będzie.
                                   9 lipca 2018 16:02 | ID: 1424869
                  9 lipca 2018 16:02 | ID: 1424869
              
Mam 4 słoiki 3/4 l ogórków. Oby tak dalej, to zapasik na zimę będzie.

I troszkę sosu z cukinii. To pierwsza partia . Jeszcze muszę zrobić łagodny sos,

                                   10 lipca 2018 20:02 | ID: 1424967
                  10 lipca 2018 20:02 | ID: 1424967
              

Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki. 
                                   10 lipca 2018 22:42 | ID: 1424979
                  10 lipca 2018 22:42 | ID: 1424979
              

Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki. 
Piękna Maja i ładne słoiczki... BRAWO !!! Ale ona wyrosła...
 Ale ona wyrosła...
                                   11 lipca 2018 19:15 | ID: 1425091
                  11 lipca 2018 19:15 | ID: 1425091
              
A ja dzisiaj skladałam ogórki, które z działki przyniosłam... Musiałam jeszcze skoczyć do sklepu po gorczycę i czosnek oraz do piwnicy po słoiki... Chrzan mąż mi wcześnij ukopał...
Wyszło 10 słoików - początek już jest...
                                   11 lipca 2018 19:52 | ID: 1425097
                  11 lipca 2018 19:52 | ID: 1425097
              

Dzisiaj zapasteryzowałam sos z warzywami. A Majusia pomagała mi stroić słoiki. 
Piękna Maja i ładne słoiczki... BRAWO !!! Ale ona wyrosła...
 Ale ona wyrosła...
Jaki to przyjemny widok! Jak z obrazka!
                                   11 lipca 2018 19:52 | ID: 1425098
                  11 lipca 2018 19:52 | ID: 1425098
              
A ja dzisiaj skladałam ogórki, które z działki przyniosłam... Musiałam jeszcze skoczyć do sklepu po gorczycę i czosnek oraz do piwnicy po słoiki... Chrzan mąż mi wcześnij ukopał...
Wyszło 10 słoików - początek już jest...
Ja dopiero zerwałam, jutro będę robić na kiszone..
                                   12 lipca 2018 12:44 | ID: 1425177
                  12 lipca 2018 12:44 | ID: 1425177
              
Dzisiaj zrobiłam 2 słoiki ogórków konserwowych. I 4 słoiki jabłek na szarlotkę ( a jeden pękł). I zamrożę młodą zblanszowaną marchewkę i nastepne woreczki groszku.
                                   16 lipca 2018 20:10 | ID: 1425636
                  16 lipca 2018 20:10 | ID: 1425636
              
Mam juz 18 sloikow ogorkow w occie. Zrobie jeszcze kilka a potem kiszone bede robic.
Szukam pomyslu na salatke do sloikow...
                                   16 lipca 2018 20:56 | ID: 1425637
                  16 lipca 2018 20:56 | ID: 1425637
              
Przed niedzielą zrobiłam kolejne 10 słoików ogórków i 9 słoików sałatki warzywnej...
  
Dzisiaj zerwałam kolejne 10-litrowe wiadro ogórków i miskę fasolki szparagowej, którą zamrożę...
                                   16 lipca 2018 20:57 | ID: 1425638
                  16 lipca 2018 20:57 | ID: 1425638
              
Mam juz 18 sloikow ogorkow w occie. Zrobie jeszcze kilka a potem kiszone bede robic.
Szukam pomyslu na salatke do sloikow...
U nas idą kiszone - mam juz 20 słoików ale w tym roku zrobię też korniszony...
                                   17 lipca 2018 18:41 | ID: 1425740
                  17 lipca 2018 18:41 | ID: 1425740
              
Kolejne 4 słoiki ogórków konserwowych zrobione. I zakisiłam swój gar ogórków na przecier. I mam jeszcze 3 słoiki jabłek na szarlotkę. A jutro będę bawić się w sałatkę z buraczków , papryki i cebuli. Buraczki już mam ugotowane i obrane.
                                   17 lipca 2018 21:46 | ID: 1425754
                  17 lipca 2018 21:46 | ID: 1425754
              
I ja kolejne 8 słoików mam zrobionych ogórków... w zimie się przydadzą...
                                   18 lipca 2018 07:24 | ID: 1425783
                  18 lipca 2018 07:24 | ID: 1425783
              
Nie jestesmy smakoszami ogórków, więc 25 słoików z ogórkami w różnej postaci nam wysracza,a tyle już mam. Muszę jeszcze trochę zrobic na "eksport".Pomidory masowo dojrzewają to po niedzieli będzie - akcja pomidory.
                                   18 lipca 2018 20:47 | ID: 1425837
                  18 lipca 2018 20:47 | ID: 1425837
              
Ja jutro będę robiła korniszony, dzisiaj zebrałam takie małe w sam raz na korniszonki, fasolkę będę mroziła i natkę pietruszki -  robota na jutro jest...
                                   18 lipca 2018 21:52 | ID: 1425845
                  18 lipca 2018 21:52 | ID: 1425845
              
Rozpoczęłam etap sałatek z buraczków. Dzisiaj zrobiłam z papryką i cebulą.

                                   18 lipca 2018 22:18 | ID: 1425846
                  18 lipca 2018 22:18 | ID: 1425846
              
Rozpoczęłam etap sałatek z buraczków. Dzisiaj zrobiłam z papryką i cebulą.

Ładnie wyglądaja to i na pewno smaczne są...
                                   18 lipca 2018 22:19 | ID: 1425847
                  18 lipca 2018 22:19 | ID: 1425847
              
A jak robicie fasolkę szparagową do słoików, może bym kilka zrobiła...
                                   18 lipca 2018 22:41 | ID: 1425852
                  18 lipca 2018 22:41 | ID: 1425852
              
Oczyszczoną z obciętymi końcówkami fasolkę wrzucam na gotującą się wodę. I trzymam do momentu gdy zacznie wrzeć. Wylewam na sito. A potem wkładam do słoików i zalewam soloną przegotowaną wodą w proporcji 1 łyżka soli do przetworów bez jodu na 1 litr wody. Nie dodaję ani cukru ani octu lub soku z cytryny. Pasteryzuję dwa razy przez dwa dni. Gdy dodawałam cukier i ocet , to i nie smakowała nam i z czasem zepsuła się.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!