Już zbieramy plony z naszych działek, kupujemy owocki i warzywa z tegorocznych zbiorów. Więc czas robić przetwory i inne zapasy na zimę.
A więc sezona 2018 uważam za otwarty.
                                   11 czerwca 2018 14:15 | ID: 1422737
                  11 czerwca 2018 14:15 | ID: 1422737
              
Ja już mam zamrożone zioła ( i jeszcze dokładam), koper. A dzisiaj robię pierwszą porcję dżemu truskawkowego. Tym razem robię z sokiem z cytryny i żelfixem. Aby szybko i zdrowo było. No i aby dżemik ładnie wygłądał. Po to właśnie jest cytryna. Mam nadzieję, że się sprawdzi. i dżem będzie miał ładny kolor.
                                   11 czerwca 2018 15:09 | ID: 1422740
                  11 czerwca 2018 15:09 | ID: 1422740
              
Ech..u mnie jeszcze nic się nie kroi..
                                   11 czerwca 2018 17:42 | ID: 1422758
                  11 czerwca 2018 17:42 | ID: 1422758
              
My zapasy robimy tylko ze swoich warzyw i owoców, złożyłam już tegoroczny koper a od jutra będę mroziła truskawki bo juz dość się ich najadłam...
                                   11 czerwca 2018 18:22 | ID: 1422759
                  11 czerwca 2018 18:22 | ID: 1422759
              
Ja też robiąc zapasy bazuję na wlasnych owocach i warzywkach. Ale czasem trzeba cokolwiek dokupić. Szczególnie do sałatek.
A dzisiaj zrobiłam 14 i pół pudełeczka słoiczków konfitury truskawkowej. 

                                   11 czerwca 2018 22:36 | ID: 1422774
                  11 czerwca 2018 22:36 | ID: 1422774
              
Ja też robiąc zapasy bazuję na wlasnych owocach i warzywkach. Ale czasem trzeba cokolwiek dokupić. Szczególnie do sałatek.
A dzisiaj zrobiłam 14 i pół pudełeczka słoiczków konfitury truskawkowej. 

O to sporo tak za jednym razem, musialaś dużo truskawek zebrać...
                                   12 czerwca 2018 16:23 | ID: 1422812
                  12 czerwca 2018 16:23 | ID: 1422812
              
A ja resztę czerwonej porzeczki zerwałam, pełną dużą miskę. Z poprzednich zrobiłam galeretkę i taka smaczna, ze z tego też będę robić. Ale roboty: gotowanie, przecieranie znów gotowanie. Deszczu ciągle nie ma, więc truskawki całkiem wysuszyły się.
                                   12 czerwca 2018 19:11 | ID: 1422822
                  12 czerwca 2018 19:11 | ID: 1422822
              
Dzisiaj zebrałam i zamroziłam świdośliwę. Zbieram ją sukcesywnie, bo i tak dojrzewa. A jak już oberwę z krzaków do końca, to zrobię galaretkę ze świdosliwy i czarnych jagód.

                                   14 czerwca 2018 08:54 | ID: 1422936
                  14 czerwca 2018 08:54 | ID: 1422936
              
I u mnie już pierwsze dżemy i soki są...
                                   22 czerwca 2018 14:34 | ID: 1423504
                  22 czerwca 2018 14:34 | ID: 1423504
              
I już zrobiłam sałatkę . Ale ta partia jest na eksport do Torunia.

                                   24 czerwca 2018 09:12 | ID: 1423668
                  24 czerwca 2018 09:12 | ID: 1423668
              
Kwiat lipy zbierałam wczoraj.. suszy się . Będzie na zimowe herbatki rozgrzewające..
                                   27 czerwca 2018 13:26 | ID: 1423945
                  27 czerwca 2018 13:26 | ID: 1423945
              
Powiedzcie mi...czy moge zamrozic wisnie by potem zrobic z nich nalewke czy inne przetwory? I jesli mozna,to czy trzeba je drylowac wczesniej?
                                   27 czerwca 2018 14:07 | ID: 1423950
                  27 czerwca 2018 14:07 | ID: 1423950
              
Powiedzcie mi...czy moge zamrozic wisnie by potem zrobic z nich nalewke czy inne przetwory? I jesli mozna,to czy trzeba je drylowac wczesniej?
Nie wiem, ja nigdy nie mroziłam...
                                   27 czerwca 2018 15:19 | ID: 1423954
                  27 czerwca 2018 15:19 | ID: 1423954
              
Właśnie gotuje wiśnie w sloiczkach Możesz zamrozić jak wszystko się mrozi to nic im ne będzie
                                   27 czerwca 2018 16:19 | ID: 1423957
                  27 czerwca 2018 16:19 | ID: 1423957
              
Reniu,
Ja zamroziłam wiśnie. Nie drylowałam, bo zrobię z nich zupę . Ale do przetworów, to radziłabym wydrylować bo potem nie dasz rady.
                                   27 czerwca 2018 19:23 | ID: 1423973
                  27 czerwca 2018 19:23 | ID: 1423973
              
Dziś też zabrałam się za wiśnie. Zerwałam wiaderko, jutro będę drylować i robić dżem. Następne (jak szpaki się nie dowiedzą). będzie kompot i mrożone na zupę. Tak przy okazji. Obcinacie drzewa owocowe np. wiśnie. Ja mam "stare" odmiany jeszcze z gospodarstwa, i bardzo się rozrosły. Inne drzewa też. Trochę mnie to dziwi, bo w "domu" nigdy nie były przycinane. Poza tym walczę z samosiewkami wiśnii, których jest pełno.
                                   27 czerwca 2018 19:28 | ID: 1423974
                  27 czerwca 2018 19:28 | ID: 1423974
              
Ja mam młodą wisienkę i przycinam ją tak aby nie była wyższa niż ja z wyciągniętymi rękoma. I przerzedzam. Jutro własnie będziemy to robić. I w tym roku zebrałam 1 kg owoców.
                                   27 czerwca 2018 23:00 | ID: 1423992
                  27 czerwca 2018 23:00 | ID: 1423992
              
Dziekuje za rady:)
Ja swoje przycinam i probuje formowac tak byl szly na boki ,by bylo dobrze z ziemi zrywac owoce.
                                   28 czerwca 2018 10:30 | ID: 1424018
                  28 czerwca 2018 10:30 | ID: 1424018
              
Wiśniowy dżem się gotuje z 4,5kg (już bez pestek). Dużo też odpadło, bo dostały plamy, pewnie po suszy deszcz im zaszkodził. Ja właśnie też mam zamiar pościnać gałęzie (niektóre są nisko nad ziemią). Ale chyba obcina się zimą lub wczesną wiosną? Najlepiej to zleciłabym komuś kto się na tym zna. Kiedyś "stare drzewa" nie rozgałęziały się tak bardzo. I jabłonie i grusza wymagają obcięcia.
                                   28 czerwca 2018 12:06 | ID: 1424021
                  28 czerwca 2018 12:06 | ID: 1424021
              
Proszę poradżcie dziewczynki, co jeszcze można zrobić z wisni.Mam zrobiony dżem, konfitury i kompot. Jutro nastawię troszeszkę nalewki, ale co jeszcze polecacie?
                                   28 czerwca 2018 12:32 | ID: 1424023
                  28 czerwca 2018 12:32 | ID: 1424023
              
Proszę poradżcie dziewczynki, co jeszcze można zrobić z wisni.Mam zrobiony dżem, konfitury i kompot. Jutro nastawię troszeszkę nalewki, ale co jeszcze polecacie?
WINO?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!