Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania...
Niestety, najmłodsi bywają wrażliwi na takie zmiany i nierzadko reagują silnymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego. Wynika to z naturalnej niedojrzałości układu pokarmowego u dzieci. Do najbardziej powszechnych przypadłości pokarmowych, które mogą wystąpić u maluchów...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Ferrero Polska Commercial poinformowała...
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryła Salmonellę spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Mięso mielone wołowe zakażone Salmonellą Zastrzeżenia...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Przyczyny biegunki Biegunką określa się stan ostry lub przewlekły, w którym występuje konieczność oddawania stolca częściej niż trzy razy dziennie. Uporczywe objawy mogą trwać tygodniami lub miesiącami, czego skutkiem jest odwodnienie i wyczerpanie organizmu, które prowadzi do poważnych...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Jajka są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych i stanowią istotny element zdrowej i zrównoważonej diety. Od kiedy możemy je podawać niemowlęciu i w jakiej formie będą najlepsze? Od kiedy jajka dla dziecka? WHO zaleca, aby do 6. miesiąca życia dziecko spożywało wyłącznie...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Ziele angielskie to znana przyprawa, która chętnie jest używana w naszej kuchni. Nie dość, że wydobywa i podkreśla smak potraw, to dodatkowo zawiera witaminę C, A i ryboflawiny, a także wpływa na przyswajanie selenu i witaminy B. łagodzi również zgagę i usprawnia procesy trawienia. GIS wydał niedawno...