Wody płodowe to płyny, które zawarte są w błonach płodowych. Amortyzują one nienarodzone dziecko i zapewniają mu niezbędne do życia środowisko. Dodatkowo pozwalają na dużą swobodę ruchu. Sposób w jaki powstają wody płodowe nie jest do końca poznany i zbadany....
Perfumy to kompozycje składników pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i syntetycznego oraz alkoholu. Każdy z tych komponentów ma inną funkcję, jednak decydujące o jakości perfum są olejki zapachowe pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
Szyjka macicy to dolna część macicy łącząca pochwę z jamą macicy. Dzięki licznym zmarszczeniom sprzyja wydostawaniu się płodu na zewnątrz. Szyjka macicy jest kanałem dla plemników, który je wiedzie z pochwy do macicy. W cyklu miesiączkowym...
Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może...
Test obciążenia glukozą (GTC) to badanie, które wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży, a polega ono na doustnym przyjęciu rostworu składającego się z 50 g glukozy (kupuje się ją w aptece) i 150 ml wody. Jest to badanie sprawdzające, które pokazuje w jakim stopniu organizm...
Bez wody nie ma życia. żeby prawidłowo funkjconować nasz organizm potrzebuje wody. Zapotrzebowanie dziecka to ok. 1,5 litra na dobę. U maleńkiego dziecka odwodnienie następuje błyskawicznie i prowadzi do poważnych konsekwencji. Zaburzenia gospodarki płynami mogą wystąpić w wyniku gorączki lub wymiotów.
Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Okazuje się, że to nie ziemniaki są tuczące, a jedynie dodatki, które do nich dodajemy, jak mięso, sosy, tłuszcz czy skwarki. Sam ziemniak jest lekkostrawny i niskokaloryczny - 100 g zawiera ok. 80 kcal.Zawierają dużo witaminBulwy są bogate w witaminę C, a najwięcej...
Pęcherz płodowy to dolny biegun jaja płodowego, wypełniony jest wodami płodowymi. Przy prawidłowym przebiegu porodu pęcherz płodowy pęka w chwili całkowitego rozwarcia ujścia zewnętrznego macicy.
Rotawirusy – to wirusy będące najczęstszą przyczyną biegunek. Rotawirusy są niewielkimi , ale bardzo groźnymi- zakaźnymi cząsteczkami. Do wywołania choroby wystarcza ich 0-100, podczas gdy chory lub nosiciel wydala ich z kałem nawet miliony. Za chorobę odpowiada co najmniej...
Ostry dźwięk będący wynikiem bezwiednego skurczu całej, bądź części przepony oraz nagłego zamknięcia glośni w trakcie wciągania powietrza do płuc. Czkawka może być spowodowana przez zbyt szybkie jedzenie, może być też skutkiem picia alkoholu, który podrażnia żołądek....
NALEŚNICZKI ZE SZPINAKIEM Składniki: Ciasto: 2 łyżek maki ryżowej 5 łyżek Nestle Sinlac 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 4 łyżki przegotowanej...
Ajurweda jest to starożytny hinduski system medyczny oparty na założeniu, że główną rolę w utrzymaniu dobrego stany zdrowia odgrywa zależność między ciałem i duchem. Termin ajurweda jest złożeniem słów ajuh (sanskr. āyuh) – „życie”...
Len wygląda bardzo niepozornie, ma długą cienką łodygę i drobne, błękitne lub białe kwiatki. Dla zielarzy surowcem są nasiona lnu - siemię lniane. Simię lniane jest doskonałym nawilżaczem stosowanym na suchą skórę. Pomaga natłuścić skórę, przywrócić jej naturalne lipidy i odbudować...
Emolienty (nawilżacze) - preparaty nie zawierające czynnych substancji leczniczych, używane w kosmetyce do nawilżania i natłuszczania skóry. W ich skład wchodzą najczęściej tłuszcze i kwasy tłuszczowe a także często polialkohole, pochodne mocznika, gliceryna oraz niektóre substancje...
Woskowaniw roślin to proces, który ma na celu przedłużenie trwałości rośliny ciętej. Robimy to w celu przewiezienia rośliny, bądź by przedłużyć jej żywotność w kompozycjach kwiatowych np. aranżacjach ślubnych. Ten prosty zabieg pozwala wydłużyć jędrność i świeżość rośliny nawet o kilka godzin.
Składniki: 25 dag mąki, 25 dag cukru pudru, 8 dag masła, 2 jaja, 8 dag rodzynków, 25 ml likieru, cynamon i goździki do smaku, lukier.
Składniki: 35 dag gotowych bezów, 1 szklanka śmietanki kremówki, cukier waniliowy, 1 dag żelatyny, 50 dag truskawek (można je zastąpić innymi owocami, np. agrestem, morelami, gruszkami), 15 dag cukru.
Szparagi z sosem holenderskim Składniki: 2 kg białych lub zielonych szparagów, 150 ml białego, wytrawnego wina, 20 g masła, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, sos holenderski Sposób przyrządzania: Szparagi obrać i odciąć dolny koniec –...