Substancje chemiczne takie jak bifsenol A, mogą być szkodliwe dla nienarodzonych dzieci - podnosić ryzyko poronień i wystąpienia zespołu Downa - ostrzegają amerykańscy naukowcy. Bifsenol A występuje często m.in. w plastikowych butelkach...
Nawilżanie skóry ma kluczowe znaczenie dla zachowania jej najlepszego wyglądu i samopoczucia. Jednak przy tak dużej ilości różnych produktów dostępnych na rynku,...
A jak jest z bakaliami? W dzisiejszym tekście chcielibyśmy skupić się właśnie na tych produktach, które z jednej strony są pełne cennych składników odżywczych, a z drugiej potrafią stać się silnymi alergenami. Prawidłowe żywienie dziecka – piramida żywienia i aktywności fizycznej Żywienie...
Dla każdej przyszłej mamy najważniejsze jest, aby dziecko było zdrowe. Dlatego właśnie okres ciąży to wyjątkowy czas, w którym przyszła mama powinna szczególnie na siebie uważać i nie ma w tym ani trochę przesady. Okres prenatalny to bardzo ważny czas dla rozwoju dziecka....
Kofeina w ciąży w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla rozwijającego się maluszka. Dlatego właśnie przyszłe mamy, których w czasie ciąży nie odstrasza zapach kawy i chcą się nią nadal delektować zamieniają klasyczną wersję na bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ciąży...
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
W pierwszym półroczu 2010 roku skontrolowano...
Krótka historia terapii magnetycznej. Lecznicza siła magnesów była znana już w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach. Egipscy lekarze stosowali magnetyt (magnes) na różne dolegliwości....
Dlaczego produkty pszczele są wyjątkowe? Wszystkie produkty pszczele mają unikalne cechy wynikające ze skomplikowanego procesu produkcji. Pszczoły angażują się w proces produkcji, który obejmuje zbieranie nektaru, przetwarzanie go w miód, tworzenie wosku, oraz zbieranie pyłku i żywicy do...
Podrażnienie gardła przez którykolwiek z wymienionych czynników może objawiać się bólem, uczuciem suchości, drapaniem, pieczeniem, problemami z przełykaniem, mówieniem, chrypką. W niektórych sytuacjach wymagana jest konsultacja lekarska, zwłaszcza w sytuacji, gdy pojawia się podejrzenie infekcji bakteryjnej...
Weganizm to głównie dieta, która wyklucza z jadłospisu mięso i wszelkie produkty odzwierzęce takie jak jaja, mleko, miód. Jednak weganizm nie ogranicza się jedynie do jedzenia, bo jest to styl życia, który przenika również do innych sfer życia takich jak moda – weganie...
Wydaje Ci się, że owoce i warzywa wystarczy przepłukać wodą i są gotowe do spożycia? Tak robi większość z nas, jednak niestety to nie wystarczy. CZYTAJ TAKŻE: 6...
Wykonywane przez ulicznych czy hotelowych tatuażystów piękne rysunki na ciele z henny wydają się ciekawą i bezpieczną wakacyjną atrakcją nawet dla dzieci. Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z liści lawsonii bezbronnej, a tatuaże nią wykonane...
W świecie sztucznych i chemicznych produktów, żywności ze szkodliwymi konserwantami, rakotwórczych składników kosmetyków itp. stale poszukujemy naturalności. Zdrowa żywność i produkty naturalne zyskują coraz większą popularność. Niestety nie każdy produkt reklamowany...
Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym. Skrobia modyfikowana...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Praktycznie wszyscy wiemy, że powszechnie stosowana w kuchni sól kuchenna nie jest zbyt zdrowa. Zwłaszcza gdy stosuje się ją w nadmiarze. A to, że przesalamy zarówno my jak i producenci nie jest niczym odkrywczym, ani rzadkim. Przyczyny stosowania zbyt dużej...