Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
W czasie pandemii koronawirusa szukamy skutecznych rozwiązań, by zadbać o układ immunologiczny dorosłych i dzieci. Masowo wykupujemy preparaty wzmacniające odporność oraz maseczki chirurgiczne, które...
Nie czekaj na wiosnę, zacznij przygotowania już dziś. W pierwszej kolejności proponujemy zadbać o pielęgnację cery i skóry. Oczywiście bazą jak zawsze, jest dobre nawilżenie – zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne, czyli picie min. 1,5 litra wody. Ale dobrze jest również robić na przykład cykliczne...
Odwieczna wojna na linii rodzice - dziecko, zazwyczaj toczy się o to samo - słodycze. Dziecko chce jeść słodkości więcej i częściej. Rodzice natomiast, ograniczają słodycze jak mogą. Starsze dziecko, które już zna smak słodkich przekąsek, choć wie, że nie może jeść wyłącznie słodyczy, często odmawia...
Organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Koniecznością jest jednak nie tylko sam odpoczynek, ale również uzupełnienie utraconych wraz z potem składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, sód, chlorki. Z pomocą przychodzi zarówno odpowiednia dieta...
Większość z nas musi pracować w przerwie świątecznej. Zmęczenie będzie odkładać się na cerze niestety, ale na szczęście w tym roku mamy wolny cały dzień przed Sylwestrem. Porzuć jednak myśli, że wystarczy na parę godzin przed zabawą szybko wrzucić maseczkę na twarz i już...
Szparagi, oprócz tego, że są przepyszne i atrakcyjnie wyglądają posiadają także walory zdrowotne. Dlatego zanim przejdziemy do sedna czyli odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić szparagi, warto przypomnieć sobie ich zalety i wartości. Dlaczego...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Ostatnie lata pokazują, że nawet w Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany coraz częściej zdarzają się upały z temperaturami sięgającymi nawet ponad 35 st. C. Takie wysokie temperatury powietrza cieszą nas, bo zwykle narzekamy na zbyt chłodny klimat naszego kraju. Jednak...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Wbrew powszechnie panującej opinii w czasie karmienia piersią nie obowiązuje jakaś specjalna, ścisła dieta. Jadłospis matki karmiącej po prostu powinien zawierać zdrową, lekkostrawną żywność. Należy tak komponować posiłki, żeby były urozmaicone oraz zawierały niezbędne dla mamy i dziecka składniki...
Gdy wreszcie nadeszły słoneczne i ciepłe dni z ulgą odetchnęliśmy po zimie. Choć ta w tym roku nie była sroga, to jednak większość z Nas jest spragniona świeżego powietrza. Zwłaszcza, że długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Weekend podczas którego wielu z...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...