Świąteczny barszcz biały, zupa lub sos grzybowy to potrawy, które wyróżniają się charakterystycznym odczuciem smakowym, bez których dla znacznej liczby osób święta mogłyby wyglądać zupełnie inaczej, niż wyglądają. Grzyby jako hobby Zbieranie...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") "KONKURS!...
Wszyscy wiemy, że w czasie świąt najważniejsza jest kolacja wigilijna, ale co potem? Objedzeni i ciężcy budzimy się drugiego dnia z mocnym postanowieniem...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Ten rodzaj diety ma na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który jest stanem metabolicznym, w którym organizm spala tłuszcz jako źródło energii zamiast węglowodanów. W tym artykule przeanalizujemy szczegóły diety ketogenicznej, jej zalety i wady. Jak działa dieta ketogeniczna? Podczas...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Zrób zapasy po okazyjnej cenie Są produkty, które praktycznie się nie psują, jak kasze, ryż czy makarony. Jeśli trafia się naprawdę dobra okazja na ich zakup, zrób odpowiedni zapas. Z kolei produkty przecenione z powodu kończącego się terminu ważności, jak masło, kup w większej...
Urządzenie do pieczenia chleba sprawi, że domowe wypieki będą szybkie, przyjemne, zdrowe i pyszne! Wypiekacz do chleba – czy warto? W ciągu ostatnich kilku lat popularność wypiekaczy do chleba zauważalnie wzrosła. Czy to tylko chwilowa moda czy też trend wynika z...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Znaczącą rolę odgrywają wahania estrogenów i progesteronu, jednak do tego dochodzi zmęczenie, stres, dolegliwości ciążowe, zmiany metaboliczne. Wszystko to jest obciążeniem dla kobiety, która pomimo radości z oczekiwania na dziecko może odczuwać także smutek i rozdrażnienie. Na szczęście są sposoby,...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
To niestety dopiero początek. Kontrola IJHARS, przeprowadzona w II półroczu 2017 roku w zakładach, ujawniła metody i zaniedbania producentów żywności w wielu obszarach. Artykuły spożywczo-rolne nie spełniają wymagań jakości, określonych przepisami, a nawet...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
Dom przystrojony bożonarodzeniowymi akcentami będzie pięknie...
Apetyt rośnie w miarę jedzenie i chodź naukowcy nie udowodnili jeszcze, która pora roku sprzyja zmianom nawyków żywieniowych niejadków, to my stawiamy...
Co kraj to obyczaj Anglicy znani są z miłości do Cheddara, w...