Niemowlęca skóra jest cienka, delikatna i podatna na podrażnienia. Szczególnie pod pieluszką, gdzie działają na nią mocz i kał. Choć producenci pieluch prześcigają się w rozwiązaniach, które pozwalają chłonąć i zatrzymywać wilgoć z dala od naskórka, czasem jednak wystarczy jedna dłuższa przerwa w...
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Jak czytamy w raporcie celem kontroli „Opieka okołoporodowa na oddziałach położniczych” było sprawdzenie przygotowania oddziałów położniczych do udzielania świadczeń zdrowotnych w sposób wynikający z przepisów prawa i zapewniający pacjentom opiekę zgodną ze standardami...
Latem sugerując się dostatkiem promieni słonecznych oraz wydawałoby się niższą niż o innych porach roku podatnością dzieci na choroby, zazwyczaj rodzice zaniedbują uzupełnianie posiłków najmłodszych o witaminy oraz składniki mineralne.
Marka Bebilon w ramach akcji Mama Wraca Do Pracy, przygotowała już po raz czwarty, ogólnopolską ankietę dla rodziców. Dotyczy ona przede wszystkim powrotu kobiet do pracy po zakończonym urlopie macierzyńskim lub wychowawczym....
Rodzeństwo z małą różnicą wieku może przysporzyć wiele pracy wychowawczej rodzicom. Często ta różnica wynosi jeden rok i kilka miesięcy, więc starsze dziecko jest zależne nadal od rodzica. Najprawdopodobniej nie chodzi, nosi...
Średnio w ciągu roku dzieci chorują 3-8 razy. W okresie jesienno- zimowym szczególnie często są narażone na infekcje. Obserwujmy wówczas malucha i zwracajmy szczególną uwagę na:
Nasza Hania Dominika urodziła się w listopadzie 2010 roku. Mając miesiąc otrzymała od nas smoka, gdyż potrafiła wisieć na cycu po 3 godziny. Ja padałam ze zmęczenia. Jak się okazało, była po prostu głodna, miałam zbyt mało pokarmu i wprowadziliśmy...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...