Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób...
O czym może świadczyć ból brzucha? Bóle brzucha i ich przyczyny Powtarzające się bóle brzucha i skurcze mogą świadczyć o przewlekłej chorobie układu pokarmowego. Najczęściej jednak przyczyną dolegliwości bólowych jest zła dieta mocno obciążająca jelita i wątrobę. Za jedną...
W ramach cyklu: "Zdrowy start w przyszłość" od 21 października, co dwa tygodnie w Dzień Dobry TVN, Monika Pyrek, świadoma żywieniowo mama i sportowiec, odwiedza mamy, które...
Oriflame wywodzi...
Uwaga na gluten! Organizacja przyjęcia, imprezy, a nawet grilla w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie dla gospodarzy… Sporo osób zmaga się bowiem z różnego rodzaju alergiami, w tym także pokarmowymi. W przypadku celiakii nie można spożywać glutenu – jak go jednak unikać,...
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...
Jak objawia się biegunka? W dzisiejszych czasach biegunka jest nader często rozpoznawana przez rodziców. Dzieje się tak, ponieważ w ich ocenie biegunka ma miejsce, gdy dziecko odda choć jeden płynny stolec. Nic bardziej mylnego! Biegunkę rozpoznaje się, dopiero gdy dziecko odda...
Chłopcy urodzili się za wcześnie, już w połowie siódmego miesiąca ciąży. Grześ urodził się w zamartwicy i ważył zaledwie 700 gramów....
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...