Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Mole spożywcze, mole kuchenne - tak najczęściej określamy owada, którego fachowa nazwa to omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella). Mimo, iż wydaje się, że jest to stworzenie niegroźne dla zdrowia człowieka, a jedynie uciążliwe, prawda jest nieco inna, dlatego warto znać skuteczne, domowe...
Objawy przeziębienia, takie jak kaszel, katar, ból głowy i gardła, wpływają nie tylko na Twoje ciało, ale również samopoczucie. To zupełnie naturalne, że gdy coś dolega Twojemu organizmowi, czujesz rozdrażnienie, ogólne rozbicie, osłabienie czy brak koncentracji. Dostępne w aptekach leki, np. przeciwbólowe...
Gorące dni goszczą u nas coraz częściej, dlatego warto wiedzieć, ile płynów powinno wypijać dziecko, aby jego organizm był dobrze nawodniony podczas upałów. Mamy dla Was prosty WZÓR, dzięki czemu rodzicom będzie łatwiej wyliczyć, czy maluch na pewno wypija wystarczającą ilość wody. Pamiętajmy...
Kleszcze to pajęczaki roznoszące liczne patogeny i choroby, które mogą być dla nas bardzo niebezpieczne. Najgroźniejsze z nich to kleszczowe zapalenie mózgu i borelioza. Dlatego przed kleszczami należy się chronić, używając specjalnych preparatów oraz unikać miejsc, w których mogą one występować....
Ciąża to czas, kiedy przyszłe mamy muszą wyjątkowo o siebie dbać i uważać zarówno na swoje zdrowie, jak i nienarodzonego dziecka. W ciągu tych szczególnych dziewięciu miesięcy, kobiety ciężarne są wyjątkowo narażone na infekcje. Wiele z nich mija samoczynnie, z zastosowaniem domowych sposobów. Są...
Powrót do natury sprawił, że zaczęłyśmy doceniać zapomniane już naturalne i wszechstronne właściwości polskiego szarego mydła. Jest ono idealną alternatywą dla osób ceniących prosty, naturalny skład i różnorodne zastosowanie oraz produkty przyjazne środowisku i nie testowane...
Wiosna jest czasem porządków, także we własnym ciele. Po długiej zimie, kiedy dieta jeszcze nie obfituje w świeże owoce i warzywa, czujemy się ociężali i senni. Dlatego razem z naszymi czytelnikami i dietetykiem postanowiliśmy przeTESTOWAĆ...
Jeśli jednak nie było to wcześniej możliwe, nic straconego. Za pomocą odpowiednio dobranej diety, aktywności fizycznej, zmniejszeniu stresu i zwiększeniu odpoczynku, można w znacznym stopniu wzmocnić układ immunologiczny. Jaka dieta w ciąży? Jest sporo czynników wpływających na...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Zdrowotne właściwości ziół powszechnie wykorzystywane są do łagodzenia dolegliwości takich jak np. niestrawność, ból głowy lub brzucha czy przeziębienie. Wiele osób stosuje je profilaktycznie, aby przeciwdziałać tym dolegliwościom. Jednak znacznie rzadziej doceniamy korzystny wpływ ziołowych specyfików...
Zastanawiasz się czy odkażać zakupy, aby uchronić się przed koronawirusem? Wirus SARS-COV-2, tak jak inne wirusy, nie może żyć bez swojego żywiciela, czyli człowieka. Najłatwiej więc przenosi się bezpośrednio z jednego człowieka na drugiego drogą kropelkową. Na szczęście...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Ciastolina cieszy się dużą popularnością wśród dzieci. Maluchy lubią lepić, kleić, ściskać i gnieść różnego rodzaju masy. W ten sposób poznają nowe faktury, kształty, konsystencje. Ciastoliną mogą się bawić już roczne maluszki. Dzięki niej ćwiczą one małą motorykę...
Zgodnie ze statystykami cierpi na nie ok. 50% kobiet ciężarnych. Jak dochodzi do ich powstania? Za ich pojawianie się w okresie ciąży odpowiedzialne są hormony płciowe, wpływające na spowalnianie procesów trawienia i osłabiające nieco pracę jelit. Ponadto, powiększająca się macica ma tendencję do...
W ostatnich latach obserwujemy jednak powrót do naturalnych składników i receptur, które mają wszechstronne zastosowanie. Jak w takim razie dbać o ciało, by pielęgnować je prawidłowo i czerpać z natury to, co najlepsze? Sprawdź, po jakie kosmetyki sięgać, a także jakie składniki powinny zawierać,...
Najwięcej witaminy C mają cytrusy, dlatego, by uzupełnić jej ilość w organizmie, w sezonie jesienno-zimowym sięgamy po herbatę z cytryną. To jeden z mitów na jej temat. Okazuje się, że największa ilość witaminy C znajduje się nie w cytrynie, lecz w czerwonej papryce i natce pietruszki. Często...
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować...