Lukier do pierniczków i pierników to bardzo ważna kwestia kulinarna. Doskonały przepis na lukier sprawi, że ciasteczka nabiorą wyjątkowego, domowego smaku, a dodatkowo będą pięknie ozdobione! Dekorowanie pierniczków domowym lukrem będzie super zabawą dla całej rodziny! Jak zrobić...
Nowe napoje roślinne INKA spotkały się z ogromym entazjazmem wśród naszych czytelniczek i ich rodzin. W testowaniu wzięło udział ponad 50 osób, które chętnie próbowały tej ciekawej alternatywy dla mleka. Napoje roślinne INKA - Sojowe, Owsiane i Ryżowe – zachwyciły naturalnym i dobrym smakiem,...
Sezon na dynię w pełni, więc warto skorzystać ze wszystkich możliwości jakie daje to niezwykłe warzywo. Jak zrobić zupę z dyni? 5 najsmaczniejszych przepisów znajdziesz poniżej, a wśród nich zupa z dyni na ostro z imbirem i curry lub z łagodnym mlekiem kokosowym. Dynię...
Jesień wystawia naszą odpornośc na dużą próbę. Dbając o zdrową i różnorodną dietę, zapewniamy naszej odporności mocne fundamenty. Wówczas nie straszna nam słota czy pierwsze chłody - z właściwie zbudowaną odpornością przetrwamy nawet bezpośrednie narażenie na infekcje w komunikacji miejskiej czy marketach. Jak...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Wszyscy wiemy, że poranki z dziećmi nie należą do najłatwiejszych, a naszą, czyli rodziców rolą jest dbać o to, żeby śniadanie było zawsze zjedzone. Jest to przecież najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Co więc robić, by śniadania naszych dzieci były BEZ... nudy, za to pełnowartościowe,...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Media (czyt. reklama) zamęczają nas „magią świąt” już od niemal pierwszych dni listopada, ale to nie o taką świąteczną atmosferę chodzi. Nie wystarczy miesiąc przed świętami napatrzeć się w tv na jasne, zaśnieżone ulice, grubo ubranych przechodniów (podczas, gdy za oknem...
Anna Lewandowska opublikowała na swojej stronie internetowej przepis na ulubione danie swojej córeczki Klary. Wszystkie dzieci uwielbiają racuszki i także serce małej Klary Lewandowskiej zostało skradzione dzięki przepysznemu smakowi placuszków z jabłkami. Oczywiście przepis...
Cukiernie każdego roku na tłusty czwartek prześcigają się w pączkowej ofercie. Nawet jeśli nie masz w pobliżu domu tego przybytku słodyczy, to możesz kupić pączki w każdym spożywczaku, a nawet w warzywniaku. My jednak zachęcamy Cię do przygotowania ich w domu i wypróbowania...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Na menu na sylwestrową noc powinnaś wybrać dania, które możesz przygotować wcześniej, aby została ci chwila na relaks, a później to już tylko szampańska zabawa.Zaczynaj od przystawek, których powinnaś wybrać ich kilka rodzajów, żeby każdy znalazł coś dla siebie. ...
Pierniki to najbardziej charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia wypieki. W czasach średniowiecza uważano je za lekarstwo na przeziębienie i niestrawność. Przez wiele lat uważane były za symbol dobrobytu. Być może właśnie dlatego stały się również symbolem Bożego...
Lubię wchodzić do sklepu i wiedzieć dokładnie jaki produkt chce kupić. Znajomość nowości znacząco ułatwia zakupy. Tym razem mam dla Was nietypowe nowości. Z jednej strony jak zwykle skupiam się na zdrowiu całej rodziny, z drugiej wyłapuję produkty, których zakupem można...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...