Do decyzji o założeniu rodziny podchodzimy coraz bardziej świadomie i z dużą odpowiedzialnością. Przyszli rodzice często już na etapie planowania ciąży odwiedzają lekarza, by dowiedzieć się, jak dobrze się do tego przygotować. Chcą mieć absolutną pewność, że zrobili wszystko, by proces ten przebiegał...
Good mood food to inaczej produkty, które powodują dobry nastrój. Kakao oczywiście również do nich należy i instynktownie po nie sięgamy, ponieważ słodki smak kojarzy nam się z przyjemnością i spokojem. Jednak nie jest to największy nasz sprzymierzeniec w walce...
Dlaczego witaminy i minerały są tak ważne w okresie ciąży? Kobieta będąca w ciąży troszczy się nie tylko o siebie, ale i o jeszcze nienarodzone dziecko. Niedobór witamin i minerałów, może nieść za sobą różne konsekwencje, które mogą ujawnić się dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach...
Niedobory żywieniowe u ciężarnych. Z niepublikowanego raportu Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ponad połowa kobiet ciężarnych w Polsce nie stosuje zasad zdrowego żywienia. Tylko 44% kobiet zmienia dietę będąc w...
Jak wspomóc pracę układu immunologicznego? Częste choroby dziecka – skąd to wynika? Układ immunologiczny ma chronić organizm przed zagrożeniem ze strony czynników zewnętrznych, jednak jego sprawność często zależy od wielu czynników, m.in. uwarunkowań genetycznych, płci, wieku, żywienia...
Najczęstszymi czynnikami ryzyka zbyt niskiego poziomu witaminy C są niewłaściwa dieta, anoreksja, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niektóre choroby. Objawy niedoboru mogą trwać miesiącami. Co powinno wzbudzić niepokój? 1. Zmęczenie i zły nastrój Zmęczenie,...
Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania...
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Skład gum do żucia jest różny, bo różni są ich producenci. Na pewno są gumy zdrowsze i bardziej szkodliwe. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jeśli chodzi o gumy syntetyczne to nie ma takich, których żucie dostarczałoby więcej korzyści zdrowotnych niż szkody. Istnieją...
Jak często jadacie mięso? Mięso stanowi istotny element diety człowieka. Konsumowanie mięsa odbywa się od wieków. Jednakże są osoby, które z różnych powodów nie spożywają mięsa w ogóle. Jedni, gdyż im nie smakuje, inni z przekonań...