Dieta Montignaca
Dieta Montignaca opiera się na założeniu, że przyczyną nadwagi są przede wszystkim te węglowodany, które gwałtownie podnoszą poziom cukru w naszej krwi. Ten sposób odżywania możemy polecić każdemu, ponieważ pozwala na małe przyjemności. Podczas diety ograniczamy spożywanie ilość produktów (część nawet wykluczamy), stąd czas trwania diety powinien być ograniczony.
Metoda Montignaca proponuje trwałą zmianę sposobu odżywiania się. Decydując się na nią nie je się mniej, ale lepiej, w dokładnie przemyślany sposób dobierając produkty.
Produkty zakazane w diecie Montignaca:
produkty o indeksie glikemicznym (IG) powyżej 50, np. ziemniaki (poza młodymi), biała mąka, kukurydza, biały ryż, białe pieczywo, cukier, słodzone konfitury, miód, banany, winogrona, suszone owoce, frytki, piwo.
Produkty zalecane w diecie Montignaca: soja, soczewica, fasolka, groch, ryż brązowy chleb z otrębami, makaron razowy al dente, ryby, chude mięso, odtłuszczony nabiał, zielone warzywa, pomidory, czosnek, brzoskwinie, grejpfruty.