Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
Opublikowany przez:
Kasia P.
Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy.
Świąteczna rolada z boczku
Składniki:
- 3 kg - boczku bez kości ze skórą
- 800 g - mięsa mielonego
- 1 - jajko
- 1 - cebula
- 6 ząbków - czosnku
- 1 łyżka - masła
- 1 łyżka - mielonego kminku
- sól
- pieprz
- dratwa do wiązania
Opis przygotowania
- Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym nożem nacięcia - tak, by powstała kratka. Od strony mięsa natrzeć solą, pieprzem i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do mielonego mięsa, dodać jajko i kolejne, przeciśnięte trzy ząbki czosnku. Wyrobić.
- Farsz nałożyć na boczek - przede wszystkim w miejsca po żeberkach. Zwinąć jak roladę, zaczynając od grubszego końca boczku (on ma się znaleźć na środku). Dratwą związać pieczeń - tak, by nadać jej ładną formę rolady.
- Naciętą skórę natrzeć solą, wymieszaną z mielonym kminkiem (jeśli ktoś nie lubi tego smaku, może natrzeć tylko solą). Przełożyć do żeliwnego naczynia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut (bez przykrycia). Gdy mięso się zrumieni, przykryć i piec jeszcze przez mniej więcej 1 1/2 godziny.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
gocha2323
2016.03.12 09:57
muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
-
Stokrotka
2016.03.12 09:25
Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..