Przepisy na Wielkanoc - TOP 7 PYSZNYCH POTRAW!
Opublikowany przez:
Kasia P.
Przepisy na Wielkanoc mogą być nudne, ale mogą być też pyszne. Tym razem mamy coś na prawdę wyszukanego. Ewa Wachowicz zdradziła nam swoje najciekawsze i sprawdzone przepisy.
Pasztet z grzybami
Składniki:
- 1½ kg - łopatki wieprzowej
- 600 g - podgardla wieprzowego
- 200 g - wątróbki wieprzowej
- 2 - marchewki
- 2 - pietruszki
- 2 - cebule
- ½ - selera
- 2 - liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 150 g - mrożonych prawdziwków
- 150 g - mrożonych podgrzybków
- 150 g - mrożonych kurek
- 5 - jajek
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i pieprz
- 1 łyżka - masła do smażenia
Opis przygotowania
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki. W wysokim garnku przesmażyć najpierw podgardle - jest wystarczająco tłuste, więc nie dodajemy oleju ani masła, następnie łopatkę. Zalać niewielką ilością wody - najwyżej 2 szklanki. Dorzucić marchewki, pietruszki i połówkę selera oraz opalone nad ogniem lub przypieczone na suchej patelni cebule. Przyprawić liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dusić pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać wątróbkę i gotować jeszcze przez godzinę.
- Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, wystudzić i przepuścić przez maszynkę.
- Grzyby rozmrozić, pokroić w kostkę, usmażyć na łyżce masła. Dodać do masy mięsnej. Wymieszać.
- Wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową - najlepiej świeżo startą. Dokładnie wyrobić. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolać trochę wywaru, w którym gotowało się mięso.
- Keksówkę 30x12 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę mięsną. Wyrównać. Resztę masy nałożyć do słoiczków. Zamknąć.
- Foremkę wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C. Słoiczki piec przez 1 ½ godziny w temp. 130 st. C.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
gocha2323
2016.03.12 09:57
muszę coś wybrać!! zrobiłam się głodna!
-
Stokrotka
2016.03.12 09:25
Ile to pyszności! A tu tylko dwa dni świąt..