Opublikowany przez: Kasia P. 2014-11-04 16:58:54
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija serca nawet najbardziej wybrednych małych smakoszy. Pamiętaj, żeby po zakupie kasztanów przechowywać je w ciemnym i chłodniejszym miejscu.
Pieczenie kasztanów jest banalnie proste. Wystarczy uprzednio namoczyć je w wodzie. Można w tym celu naciąć łupimy, po to by potem łatwiej nam było je rozłupywać. Następnie osuszone kasztany przełóż na blachę na papier do pieczenia. Piecz 15 minut w 200 C.
Kasztany jadalne – przepis
Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Składniki:
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180°C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
79.189.*.* 2016.11.17 10:07
super sklep bardzo pyszne kasztany http://clementfaugier.pl
79.189.*.* 2016.11.17 10:05
pyszne kasztany jadalne sprawdzony sklep polecam http://clementfaugier.pl
Stokrotka 2014.11.07 18:28
Miała bym ochotę kiedyś spróbować.. choć nie natknęłam się jeszcze na nie w sklepie.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.