Opublikowany przez: Kasia P. 2014-09-17 13:47:28
Cukinia nadziewama MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
Wykonanie:
Cukinie umyć i przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką farsz, tak aby powstały nam łódeczki (farszu nie wyrzucać), posolić od wewnątrz i odstawić.
Na rozgrzanym oleju na patelni zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i razem przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Farsz z cukinii, pokroić w małe kawałeczki i również dodać do mięsa, wszystko razem smażyć, aż do odparowania soku.
Bazylię posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z mięsem.
Tak przygotowanym farszem wypełniać łódeczki z cukinii (wcześniej odsączyć je lekko z soku, który wypuściły od soli), na wierzchu ułożyć po plasterku sera żółtego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiec w piekarniku w temp. 160 st. C około 30 minut.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2014.09.22 21:20
Bardzo lubię cukinię i wszystkie cuda z niej zrobione!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.