|
gru 2024
|
|
Mo | Tu | We | Th | Fr | Sa | Su |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | | | | | |
-
Nadesłane przez: monik231
dnia 17-01-2011 09:58
Makaron z sosem serowym
Składniki:
- mała puszka groszku
- 20 dag ementalera
- serek topiony o smaku ziołowym
- mały kubeczek śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- makaron
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ementaler trzemy na tarce. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy ser, serek topiony, śmietanę i odrobinę pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Dodajmy do sosu groszek. Makaron możemy wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze, lub polać sosem bezpośrednio na talerzu.
Smacznego :)
-
Nadesłane przez: monik231
dnia 16-12-2010 21:19
Pierogi z mięsem i kasza gryczaną
Ciasto:
400ml maślanki,
ok. 0.5 kg mąki
Farsz:
mięso z rosołu czyli obrane 4 skrzydełka, 1 tzw.pałka z kurczaka( nóżka),
mały kawałek wołowiny
marchewka ugotowana z ww. rosołu
100g kaszy gryczanej
dwa ząbki czosnku
Mięso z marchewka przemielić w maszynce. Dodać
ugotowana na sypko kaszę gryczaną, zgniecione ząbki czosnku oraz soli i
pieprzu do smaku.
Ulepić pierogi z powstałym farszem, ugotować w sporej ilości wrzatku z
dodatkiem oliwy i soli.
Pierogi smakują świeże z podsmażoną cebulką lub roztopionym masłem, albo
odsmażone na "złoto". Idealnym dodatkiem jest czysty czerwony barszcz.
-
Nadesłane przez: monik231
dnia 08-12-2010 12:47
Smaczne na każdy dzień....Zapiekane kalafiory Składniki
2 kalafiory
10 dag żółtego sera
5 łyżek mleka
2 łyżki masła
sól
biały pieprz
natka pietruszki
Przepis
Kalafiory oczyścić i podzielić na różyczki.
Gotować przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku.
Odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Sosem polać kalafiory i posypać wiórkami masła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni, aż ser całkowicie się roztopi.
Wyjąć z piekarnika i posypać drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.
© 2008-2024 MedFood Group SA
Do góry
Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
zamknij
Dołącz do nas na Facebooku