Opublikowany przez:
Familiepl
2018-07-17 13:22:15
Autor zdjęcia/źródło: @pixabay
Selen, kojarzy nam się głównie z odpowiednią pracą tarczycy - i słusznie. Jest także odpowiedialny za wiele innych, ważnych procesów w organizmie.
Selen występuje najczęściej w formach organicznych: selenometioninie i selenocysteinie. Jednakże to selenometionina jest formą o wiele lepiej przyswajalną. Najbogatszymi źródłami selenu są: orzechy brazylijskie, podroby, ryby, owoce morza, czerwone mięso, drób, jaja, grzyby shiitake. Kiedy wskazana jest suplementacja tym mikroelementem należy również pamiętać o jednoczesnym uzupełnieniu cynku, miedzi i magnezu (ale nie jednocześnie z selenem, należy zachować odstęp czasowy).
Na niedobory narażeni są osoby starsze oraz wszyscy Ci, którzy cierpią na przewlekłe choroby lub maja kłopoty z odpowiednim wchłanianiem składników odżywczych: wszelkie choroby, upośledzenia czy dysfunkcje układu trawiennego, a więc niestety większość. Jednakże ze względu na to, że selen jest pierwiastkiem śladowym w naszym organizmie, jego ilość potrzebna do zachowania zdrowia jest bardzo mała, to też suplementacja selenem silnie zależy od jego ilości w organizmie. Nadmiar selenu niestety również wiąże się z negatywnymi skutkami, tak jak i niedobór, może działać toksycznie, sprzyjać cukrzycy typu II, a nawet nowotworom.
Jeśli jesteśmy zdrowi, a nasza dieta jest dobrze zbilansowana, bogata w produkty wyżej wymienione z jednoczesną eliminacją żywności wysoko przetworzonej i antyodżywczej, poziom selenu w naszym organizmie powinien być optymalny i pozwalać na sprawne działanie tarczycy, układu immunologicznego i funkcji antyoksydacyjnych.
Aleksandra Dębska - dietetyk, ze specjalnością Dietoterapia.
Konsultacje z pacjentami są jej wielką pasją. Podchodzi do każdego przypadku holistycznie. Wie, że prawidłowe żywienie gra czasami najważniejszą rolę w kondycji zdrowotnej człowieka, natomiast higiena snu, pozytywne relacje ze sobą i otoczeniem, są kolejnymi i niezbędnymi elementami do utrzymania pełni zdrowia.
W MedFood chętnie zajmuje się tematem mikrobiomu jelitowego i jego plejotropowego oddziaływania na organizm. Szczególnie fascynuje ją działanie ludzkiego mózgu, jego funkcje, potencjał, zależności, i jak wiele jeszcze o nim nie wiemy. Chętnie zgłębia kontekst relacji relacja jelita-mózg, zwłaszcza w aspekcie zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Oprócz tego zajmuje się osobami z zaburzeniami hormonalnymi.
Więcej na medfood.com.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2018.07.30 20:01
Bardzo ciekawe. Selen jak seler.. Ostatnio czytałam też że LIT jest również nam bardzo potrzebny..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!