Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Obecnie mamy do wyboru 3 rodzaje mleka, w zależności od sposobu jego utrwalania.Wśród tych rodzajów znajdują się mleka o różnej zawartości tłuszczu: od 0% do 3,6%.1. MLEKO MIKROFILTROWANE(ESL)najbardziej zbliozne do mleka prosto od krowy. Ma najmniejsze...
Składniki: 4 szklanki, 1,5 szklanki mleka, 6 dag drożdży, 2 jaja, 13 żółtek, 25 dag cukru pudru, 1 szklanka sklarowanego masła, tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków, wanilia, kieliszek rumu, 1/4 łyżeczki soli, masło...
Kolka niemowlęca zdarza się u 10–40% niemowląt i osiąga apogeum około 12 tygodnia ich życia. W Chinah znana jest pod nazwą "100 dni płaczu". Kolką niemowlęcą określa się napadowy, nie dający się ukoić płacz (czasem krzyk) dziecka. Dolegliwość ta...
Wyglądają jak różnej wielkości białe kropeczki (przypominają grudki twarożku). Są objawem grzybicy jamy ustnej.