Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Często dbając o zdrowie rodziny, a szczególnie dzieci, kupujemy żywność ekologiczną, pozbawioną konserwantów. By zachować ich świeżość jak najdłużej, wkładamy wszystko do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Niektórym produktom wręcz szkodzi niska temperatura i wilgotność panująca w lodówce. Zobacz...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny. Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez...
Zima sprzyja pomysłom na przechowywanie żywności na zewnątrz. Zdarza się, że wystawiamy na balkon niektóre zakupy, jeśli w lodówce czy zamrażalce zabraknie miejsca. Niektórzy przechowują na zewnątrz ugotowany obiad na drugi dzień, a jak czytamy na forach – jest to standard podczas rozmrażania lodówki...
Prekursorką ruchu „zero waste” jest mieszkająca w Stanach Zjednoczonych Bea Johnson. W książce "zero waste home" opisuje jak nauczyła się robić zakupy i wykorzystywać odpady, tak że zebrane w jej domu w ciągu roku śmieci mieszczą się w jednym słoiku! Jak wprowadzić styl życia „zero...
ARTYKUŁ SPONSOROWANY W tym artykule omówimy, dlaczego warto ćwiczyć w ciąży, jakie formy aktywności są najbezpieczniejsze i najbardziej efektywne, oraz jakie środki ostrożności są konieczne, aby zapewnić zdrowie i bezpieczeństwo kobiecie i dziecku. Korzyści...
Mleko mamy to doskonale skomponowany zestaw składników odżywczych idealnie dopasowanych do potrzeb dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecka, a później, jeśli...
Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...
Zaskakująca funkcjonalność Lodówki typu french door dzielą się na dwudrzwiową część chłodniczą pozbawioną przegrody oraz wysuwaną zamrażarkę. Pozwalają na przechowywanie ogromnej ilości produktów, przy jednoczesnym zachowaniu porządku. Bez problemu pomieszczą urodzinowy...
Do napisania tego artykuł zachęciła nas głośna w ostatnich dniach seria zatruć pokarmowych wywołanych prawdopodobnie salmonellą, do których doszło w znanej sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zgodnie z informacjami podanymi przez badający problem Sanepid dojść miało do przerwania...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...