Święta, święta i po świętach. Prawda, że szybko zleciały? W tym roku było mniej przygotowań, jednak mimo to w wielu domach pozostało trochę resztek, na które nie bardzo mamy ochotę. Staramy się ich nie wyrzucać i zastanawiamy się jak im dać “drugie życie”....
Nie wyobrażamy sobie świąt bez choinki, kolorowych lampek i oczywiście Mikołaja. Wiele z nas nie wyobraża sobie natomiast świąt bez żywej choinki i jej zapachu roznoszącego się po mieszkaniu. Ale wkrótce po Bożym Narodzeniu pojawi się kłopot - bo co zrobić z choinką po świętach?...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Gwiazda betlejemska, czyli wilczomlecz nadobny to gatunek krzewu pochodzącego z Gwatemali i Meksyku. Roślina została odkryta ok. 200 lat temu, w latach 20tych dziewiętnastego wieku. Poinsecja – bo i pod taką nazwą ją znamy, została przywieziona do USA i...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.