Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Jeśli zadbamy o jakość naszych posiłków, możemy być pewni, że nasz organizm otrzyma dzięki temu niezbędną porcję cennych witamin i minerałów. A różnorodne kolory i tekstury dań zachęcą do próbowania nowych smaków i kolejnych kulinarnych eksperymentów. Żywność BIO - co wybrać? W...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Firma HiPP oferuje niemieckim dzieciom danie (bio ryż z marchewką i indykiem) zawierające 38 proc. warzyw i 15 proc. ryżu. Chorwacka agencja ds. żywienia wykryła, że ten sam posiłek dostępny w chorwackich sklepach ma inny skład – zawiera 24...
Do takich graczy należy internetowy sklep Kidy.pl, który postawił na ekologiczną żywność dla niemowląt...
Zaskakująca funkcjonalność Lodówki typu french door dzielą się na dwudrzwiową część chłodniczą pozbawioną przegrody oraz wysuwaną zamrażarkę. Pozwalają na przechowywanie ogromnej ilości produktów, przy jednoczesnym zachowaniu porządku. Bez problemu pomieszczą urodzinowy...
Maluchy często marudzą, że na śniadanie znowu kanapki z serem. Chciałabym im podawać codziennie coś innego, ale często brakuje mi czasu i inspiracji, a dodatkowo wiadomo, że rodzinne zakupy nie należą do najtańszych. Rozglądając się w poszukiwaniu ciekawych...
Jednym z wiodących trendów na rok 2021 jest bycie eko. I nie chodzi wyłącznie o żywność bio, która królowała w przeszłości. Tym razem rodziny chcą dokonywać bardziej odpowiedzialnych i ekologicznych wyborów, ale przede wszystkim takich, które będą korzystne dla ich zdrowia. Dlatego...
W 1986 roku Carlo Petrini –włoski krytyk kulinarny, założył organizację SLOW FOOD, która nie tylko przeciwstawia się odżywianiu za pomocą fast foodów, lecz także zwraca uwagę na zdrowe aspekty diety i regionalną kuchnię. Od tego czasu na całym świecie rośnie ruch ekologiczny...
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
EKO nowy styl, który swoje powstanie zawdzięcza ludziom, którzy zależy na tym by dbać o planetę oraz środowisko życia. Podstawowymi założeniami jest działanie na korzyść ekosystemów oraz wspieranie działalności zdrowej dla życia...