Zupa wiosenna – nasz wybór
Opublikowany przez:
Mela134
Jak wykorzystać zdrowe warzywa, a szczególnie te sezonowe? Z pewnością najlepiej jako rozmaite wiosenne sałatki. Jednak również dobrze sprawdzą się w wiosennych zupach koniecznie przyprawionych świeżymi ziołami.
Zupa wiosenna z bazylią
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- Kawałek selera
- Mrożony groszek
- Pomidory w puszce
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże listki bazylii
- Kostka bulionowa warzywna
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wymyć marchewkę i pietruszkę oraz pokroić w plasterki
- Seler obrać, por oczyścić i odciąć zieloną część, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki.
- Zagotować wodę z kostką. Dodać wszystkie warzywa oprócz groszku.
- Gotować do miękkości warzywa. W trakcie dodać rozdrobnione pomidory z puszki.
- Przed końcem gotowania wrzucić groszek.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzach udekorować listkami bazylii.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora