Zupa wiosenna – nasz wybór
Opublikowany przez:
Mela134
Jak wykorzystać zdrowe warzywa, a szczególnie te sezonowe? Z pewnością najlepiej jako rozmaite wiosenne sałatki. Jednak również dobrze sprawdzą się w wiosennych zupach koniecznie przyprawionych świeżymi ziołami.
Zupę przygotuj na bulionie warzywnym. Wydobędziesz jej delikatny smak nie dodając śmietany, z kolei świeży koperek, natka pietruszki, listki kolendry czy bazylii dodadzą jej wyjątkowego aromatu.
Zupa z kalarepką
Składniki:
- 3 kalarepki
- 1 cebula
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Mały seler
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Kostka bulionowa warzywna
- 2 łyżki posiekanego kopeku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Kalarepki obierz i pokrój w kostkę kalarepkę.
- Posiekaj cebulę i przesmaż z kalarepką na rozgrzanym oleju.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki
- Wszystkie warzywa włóż do rondla i dodaj 1.5 litra wody. Wrzuć kostkę bulionową.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na talerzach posyp posiekanym koperkiem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora