Rogale Marcińskie i gęsina na Dzień Niepodległości
Opublikowany przez:
Mela134
11 listopada to ważna data dla wszystkich Polaków. Tego dnia Polska odzyskała niepodległość po 123 latach zaborów. W ten dzień narodowej zadumy powinniśmy zasiąść w rodzinnym gronie przy stole i wspólnie zasmakować polskich smacznych potraw.
Foto: Rogale@flikr.com/Luis Guilherme Fernandes
Rogale Marcińskie
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 45 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka 3,2%
- 120 g cukru
- 140 g masła
- 2 duże jajka
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g masła (zamrożonego)
Na farsz:
- 500 g białego maku
- po 100 g biszkoptów, orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, daktyli bez pestek
- 300 g cukru pudru ( w zależności od upodobań)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3-4 jajka
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 szklanki cukru pudru
- 6-8 łyżek wody
- 100 g blanszowanych, posiekanych migdałów
Wykonanie ciasta KROK PO KROKU:
- Drożdże połącz z łyżką cukry, dwiema łyżkami mąki i 100 ml lekko podgrzanego mleka. Wymieszaj i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce.
- Jajka i żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę i dodaj zaczyn i lekko podgrzane mleko.
- Dodaj resztę mąki wymieszanej z solą i wymieszaj ciasto.
- Dodawaj stopniowo 140 gr stopionego masła i mieszaj aż ciasto całkowicie je wchłonie.
- Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrób je jak na pierogi. Ciasto po wyrobieniu powinno być trochę luźniejsze niż ciasto na pierogi.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt (35 cm x 55cm)
- Schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż je na 2/3 powierzchni ciasta zostawiając 1,5 cm wolnego od masła przy krawędziach.
- Ciasto złóż na trzy części i ponownie je rozwałkuj
- Ponownie ciasto złóż na 3 części i szczelnie owiń folią spożywczą
- Ciasto wstaw na godzinę do lodówki.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i złóż na 3 części.
- Włóż ciasto ponownie do lodówki na godzinę.
- Wałkowanie i składanie powtarzaj jeszcze dwukrotnie w godzinnych odstępach.
- Po ostatnim składaniu ciasto szczelnie owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.
- Ciasto wyjmij z lodówki na pół godziny przed robieniem rogali.
Wykonanie farszu KROK PO KROKU:
- Mak wypłucz i zalej wrzątkiem.
- Gotuj na małym ogniu około 40 minut
- Przelej mak na gęste sito i zostaw na godzinę do odcedzenia.
- Mak zmiel trzykrotnie.
- Na tych samych oczkach zmiel daktyle, migdały, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Do zmielonych mas dodaj 3 jajka i wymieszaj ze sobą ręcznie. Powinny dać się łatwo formować.
- Masę odstaw do lodówki na noc.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszym boku o długości ok. 22-23 cm.
- Z prostokąta wytnij trójkąty o podstawie ok. 12 cm i na każdy z nich nałóż solidną porcję maku pomijając jedynie ok. 3 cm czubka, który musi znaleźć się pod rogalem.
- Rogaliki zwijaj zaczynając od dłuższej krawędzi.
- Po pierwszym zawinięciu natnij środek ciasta do połowy złożenia ), odciągnij lekko na boki i dalej zwijaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Na blasze ułóż rogale,posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 18 minut, do zrumienienia.
- Kiedy rogaliki ostygną posmaruj je lukrem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
hokus pokus
2018.11.06 15:15
A ja co roku zamawiam kuriera z rogalami prosto z Poznania :) Oryginalne!
-
GeorgeSullivan1959
2016.11.27 18:43
Niestety na ten rok już spóźniona, ale na kolejny na pewno zrobię dla samego gestu :)
-
Stokrotka
2016.11.11 10:21
No to pieczemy dziś pieczemy! Szkoda że nie w każdym regionie takie robią..