Opublikowany przez: Paulina22 2014-02-19 15:12:39
Kolejna propozycja to nadal pączki serowe, ale każdy z przepisów ma trochę inne składniki.
Pączki serowe nr 1
Składniki (na ok. 25 sztuk wielkości małej mandarynki):
Wykonanie KROK PO KROKU:
Ser wymieszaj z jajkami i cukrem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj na jednolitą masę.
W dużym, niezbyt wysokim garnku lub frytownicy rozgrzej olej. Przy pomocy małej łyżki do lodów lub innej porcjującej łyżeczki (np. od mleka w proszku, syropu itp.) nabieraj porcje i wrzucaj do garnka. Łyżeczkę z ciastem wycieraj o brzeg miski, pączki i tak wyjdą okrągłe. Można ją zanurzać co jakiś czas w zimnym oleju, by ciasto łatwo się od niej odklejało.
Smaż do dość mocnego zrumienienia po obu stronach. Pączki łatwo się obracają, lekko popchnięte widelcem.
Wykładaj gotowe pączki na talerz przykryty ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem.
Pączki serowe nr 2
Składniki:
Dodatkowo:
Wykonanie KROK PO ROKU:
Biały ser przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Mąkę przesiewamy razem z sodą. Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto należny rozwałkować na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 - 1,5 cm. Przy użyciu kieliszka wykrawamy kółeczka.W międzyczasie w rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru.Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Czekamy na komentarze, jak Wam się udały pączki serowe.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2014.02.24 11:07
Uwielbiam pączki.... Jak robię z serka homo. Są tanie, pyszne, i znikają bardzo szybciutko!!!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.