Opublikowany przez: Paulina22 2014-02-19 15:12:39
Pączki serowe są dobre dla osób, które mają dużo obowiązków. Czas przygotowywania tych poczków jest o wiele krótszy niż tych tradycyjnych gdyż nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie!
Zacznijmy od przepisu na pączki z polewą lukrową. Propozycja dla tych, którzy lubią dużo słodyczy oraz chcą ładnie ozdobić pączki.
Pączki serowe z polewą lukrową
Składniki na ok. 20 sztuk:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Składniki na lukier:
2 łyżki mleka
Wykonanie KROK PO KROKU:
Masło razem z mlekiem rozpuść w rondelku lub mikrofalówce. Dodaj cukier puder i ucieraj np. wałkiem do ciasta aż lukier nie będzie miał grudek. Gotowe! Wystarczy chwilkę odczekać aż lukier przestygnie i można smarować ciasta (schłodzone pączki, bo z ciepłych może zacząć spływać lukier!).
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Sonia 2014.02.24 11:07
Uwielbiam pączki.... Jak robię z serka homo. Są tanie, pyszne, i znikają bardzo szybciutko!!!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.