Opublikowany przez: Kasia P.
Domowe lody miętowe - SKŁADNIKI:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Z gotującego się mleka zdjąć kożuch. Mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Płyn przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 3 minuty, cały czas ubijając trzepaczką (nie dopuścić do zagotowania). Płyn ostudzić. Dodać do niego syrop miętowy, dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do miętowej masy, dokładnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 40 minut. Gotową masę lodową przełożyć do zamykanego, plastikowego pojemnika i odłożyć do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Same jesteśmy kreatorkami smaków domowych lodów, a więc możemy dodawać do nich czekoladę, truskawki, a nawet owocowe syropy. Smak i kolor lodów zależy od nas, a przede wszystkim jesteśmy pewne, że takie lody są zdrowe i nie zawierają żadnych sztucznych ulepszaczy, czy barwników. Smacznego dla całej rodzinki!
Zdjęcia: 123RF
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.