Opublikowany przez: monika.g 2015-09-03 19:05:56
(pixabay.com @ co z aroni?)
Dżem z aronii
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Jest to podobny przepis do dżemu z aronii do mięs, ale bardziej słodki.
Dokładnie umyj owoce. Jabłka i gruszki obierz oraz usuń z nich gniazda nasienne. Przełóż aronię do garna, wsyp cukier i wlej szklankę ciepłej wody. Całość wymieszaj.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj aronię do miękkości na małym ogniu. Pilnuj aby owoce się nie przypaliły. Zetrzyj na tarce jabłka oraz gruszki, po czym dodaj je do aronii i zagotuj. Odstaw garnek z owocami na kilka godzin.
Ponownie zagotuj owoce i duś je przez 15 minut. Cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Ostudź przygotowywany dżem, dopraw do smaku cynamonem i dodaj saszetkę proszku żelującego. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przełóż gorącą masę do czystych słoików. Przetrzyj ich brzegi i dokładnie zakręć.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Wstaw słoiki z dżemem i zalej wodą tak, aby były prawie całkowicie zakryte. Gotuj przez kilka minut.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
dagmaruffka 2015.09.07 22:31
Lubię soki z aronii :)
Stokrotka 2015.09.07 21:54
A w moich stronach jej nie znaliśmy.. a taki zdrowy owoc..
Sonia 2015.09.04 15:33
Aronię stosuję nawet w przeziębieniu, bo działa napotnie, podobnie, jak czarny bez...
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.