A dzis podam przepis jeszcze inny troche bardziej na ,,bogato,,.
Marchew, cebula, czosnek, por, seler naciowy (lodygi) - kroimy i blanszujemy (podsmazamy) na masle( NIE NA OLEJU), nastepnie dolewamy troche wody zeby nam sie zrobil taki rosol warzywny, dodajemy lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz, troche jakiejs przyprawy np. jarzynki i dodajemy rybke najlepiej jak jest w domu takie sitko do gotowania w garnku ja wykorzystuje to ktore mam do szybkowaru, wkladam rybe w dzwonkach do tego sitka i gotuje w tym wywarze ale na sitku.
Jak nam rybka dochodzi to wrzucamy pokrojona pietruszke, nac z selera i wlewamy ok. pol kieliszka bialego wytrawnego win. Jak sie chwile pgotuje to nalezy doprawic wg. uznania sola i pieprzem.
Chodzi w tej zupie o to, ze rybe ugotowana na sitku sie nie porozpada i mozna ladnie ja podac na talerzu, a warzywa blanszowane tez sie nie rozpadna i sa smaczniejsze. Mozna oczywiscie jak ktos lubi do tych warzyw dodac koper wloski , i z natka zwykly koperek to juz jak kto lubi.
Specjalnie nie podaje proporcji warzyw bo to tak jak do kazdej zupy kazdy daje tyle ile uwaza, tu tych warzyw powinno byc sporo.
POLECAM WYPROBOWAC.