Czy robiliście kiedyś swojską kiełbasę w słoiki? Ja jutro zamierzam się za to zabrać:) Razem z Mężem. Będziemy robić taką kiełbasę po raz pierwszy. Czy macie wobec tego jakieś rady dla niedoświadczonego "rzeźnika"???
19 marca 2014 11:07 | ID: 1095099
chyba tez sie podszkole i bede robila :) tylko na poczatek zrobie chyba z polowy skladnikow Żanetko :) z 5kg to mi sie wydaje ze tak duuuuzo tego wyjdzie...a moze nie bedzie moim domownikom smakowac?
19 marca 2014 11:11 | ID: 1095105
chyba tez sie podszkole i bede robila :) tylko na poczatek zrobie chyba z polowy skladnikow Żanetko :) z 5kg to mi sie wydaje ze tak duuuuzo tego wyjdzie...a moze nie bedzie moim domownikom smakowac?
Ja robię z 10 kg, czyli z podwójnej porcji. 5 kg mięsa wystarczy na około 12-14 słoików 3/4 litra. Mozesz te porcję podzielić jeszcze na pół:) Ale to chyba nie ma sensu, bo gwarantuję Ci, że kiełbasa bedzie smakować:)
19 marca 2014 11:24 | ID: 1095112
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Dziękuje za wyjasnienie - człowiek uczy się całe zycie.
19 marca 2014 11:29 | ID: 1095117
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Dziękuje za wyjasnienie - człowiek uczy się całe zycie.
Nie ma sprawy:) W razie pytań, pisz;) Ja juz kilkakrotnie robiłam tę kiełbasę, także wiem już trochę w czym rzecz;)
19 marca 2014 11:51 | ID: 1095134
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Dziękuje za wyjasnienie - człowiek uczy się całe zycie.
Nie ma sprawy:) W razie pytań, pisz;) Ja juz kilkakrotnie robiłam tę kiełbasę, także wiem już trochę w czym rzecz;)
A powiedz czy w słoikach nie na zakrętkę też się ta kiełbaska sprawdzi?
Bo mój Greg pekluje szynkę i piecze tak do kanapek.
19 marca 2014 12:13 | ID: 1095149
Ostatnio kupiłam w Ldlu słoik z " rillettes". Zachwyciłam się i będę musiała sama takie "cuś pysznego" zrobić.
To jest takie smarowidło z długo gotowanego mięska , boczku z przyprawami i z dodatkiem wina lub brandy.
Jak zrobię, to wrzucę przepis na bloga.
Moja kuzynka robi takie swojemu mężowi jak w trasę wyjeżdza. Bez alkoholu oczywiście.
22 marca 2014 20:14 | ID: 1096254
Szynka wyszła pyszna i zgodnie z obietnicą dzielę ssię z Wami przepisem .
Składniki : Ok. 1 kg świeżej szynki wieprzowej . Zalewa : 1,25 l przegptowanej , ciepłej wody , 2 duże łyżki soli peklowej , 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka czarnego pieprzu , 1/2 łyżeczki ostrej papryki , 2 listki laurowe . Dodatkowo przed pieczeniem : czarny pieprz , słodka i ostra papryka , łyżeczka majeranku . Sól peklową rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie . Wodę ostudzić , dodać przyprawy , wymieszać . Włożyć szynkę , wstawić w chłodne miejsce na 5 dni , codziennie mięso przewrócić na drugą stronę . Po upływie 3 dni mięso wyjąć z zalewy , umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami . Włożyć do rękawa do pieczenia , piec 65 - 70 minut w temp. 200 stopni . Smacznego
22 marca 2014 22:08 | ID: 1096282
Szynka wyszła pyszna i zgodnie z obietnicą dzielę ssię z Wami przepisem .
Składniki : Ok. 1 kg świeżej szynki wieprzowej . Zalewa : 1,25 l przegptowanej , ciepłej wody , 2 duże łyżki soli peklowej , 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka czarnego pieprzu , 1/2 łyżeczki ostrej papryki , 2 listki laurowe . Dodatkowo przed pieczeniem : czarny pieprz , słodka i ostra papryka , łyżeczka majeranku . Sól peklową rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie . Wodę ostudzić , dodać przyprawy , wymieszać . Włożyć szynkę , wstawić w chłodne miejsce na 5 dni , codziennie mięso przewrócić na drugą stronę . Po upływie 3 dni mięso wyjąć z zalewy , umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami . Włożyć do rękawa do pieczenia , piec 65 - 70 minut w temp. 200 stopni . Smacznego
Wypróbuję;) Dziekuję Alinko:)
22 marca 2014 22:09 | ID: 1096283
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Dziękuje za wyjasnienie - człowiek uczy się całe zycie.
Nie ma sprawy:) W razie pytań, pisz;) Ja juz kilkakrotnie robiłam tę kiełbasę, także wiem już trochę w czym rzecz;)
A powiedz czy w słoikach nie na zakrętkę też się ta kiełbaska sprawdzi?
Bo mój Greg pekluje szynkę i piecze tak do kanapek.
Nie robiłam w słoikach na gumkę... Ale raczej wątpię, zeby wyszło, bo kiełbaske trzeba gotować, a wtedy gumka moze "trzasnąć"...
22 marca 2014 22:14 | ID: 1096284
Szynka wyszła pyszna i zgodnie z obietnicą dzielę ssię z Wami przepisem .
Składniki : Ok. 1 kg świeżej szynki wieprzowej . Zalewa : 1,25 l przegptowanej , ciepłej wody , 2 duże łyżki soli peklowej , 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka czarnego pieprzu , 1/2 łyżeczki ostrej papryki , 2 listki laurowe . Dodatkowo przed pieczeniem : czarny pieprz , słodka i ostra papryka , łyżeczka majeranku . Sól peklową rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie . Wodę ostudzić , dodać przyprawy , wymieszać . Włożyć szynkę , wstawić w chłodne miejsce na 5 dni , codziennie mięso przewrócić na drugą stronę . Po upływie 3 dni mięso wyjąć z zalewy , umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami . Włożyć do rękawa do pieczenia , piec 65 - 70 minut w temp. 200 stopni . Smacznego
Napewno wypróbuję;)) póki co wczoraj napeklowałam boczki i szynki do wędzenia.w piątek będziemy wędzić.
22 marca 2014 22:28 | ID: 1096293
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Dziękuje za wyjasnienie - człowiek uczy się całe zycie.
Nie ma sprawy:) W razie pytań, pisz;) Ja juz kilkakrotnie robiłam tę kiełbasę, także wiem już trochę w czym rzecz;)
A powiedz czy w słoikach nie na zakrętkę też się ta kiełbaska sprawdzi?
Bo mój Greg pekluje szynkę i piecze tak do kanapek.
Nie robiłam w słoikach na gumkę... Ale raczej wątpię, zeby wyszło, bo kiełbaske trzeba gotować, a wtedy gumka moze "trzasnąć"...
Przetwory z mięsa zazwyczaj gotuję w słoikach na gumkę.Czasami gotuję 1 - 2 godz, i z gumką nic sie nie dzieje.
23 marca 2014 10:52 | ID: 1096345
Szynka wyszła pyszna i zgodnie z obietnicą dzielę ssię z Wami przepisem .
Składniki : Ok. 1 kg świeżej szynki wieprzowej . Zalewa : 1,25 l przegptowanej , ciepłej wody , 2 duże łyżki soli peklowej , 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka czarnego pieprzu , 1/2 łyżeczki ostrej papryki , 2 listki laurowe . Dodatkowo przed pieczeniem : czarny pieprz , słodka i ostra papryka , łyżeczka majeranku . Sól peklową rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie . Wodę ostudzić , dodać przyprawy , wymieszać . Włożyć szynkę , wstawić w chłodne miejsce na 5 dni , codziennie mięso przewrócić na drugą stronę . Po upływie 3 dni mięso wyjąć z zalewy , umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami . Włożyć do rękawa do pieczenia , piec 65 - 70 minut w temp. 200 stopni . Smacznego
Super!Trzeba bedzie spróbować!
23 marca 2014 10:53 | ID: 1096347
Szynka wyszła pyszna i zgodnie z obietnicą dzielę ssię z Wami przepisem .
Składniki : Ok. 1 kg świeżej szynki wieprzowej . Zalewa : 1,25 l przegptowanej , ciepłej wody , 2 duże łyżki soli peklowej , 1 łyżeczka słodkiej papryki , 1 łyżeczka czarnego pieprzu , 1/2 łyżeczki ostrej papryki , 2 listki laurowe . Dodatkowo przed pieczeniem : czarny pieprz , słodka i ostra papryka , łyżeczka majeranku . Sól peklową rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie . Wodę ostudzić , dodać przyprawy , wymieszać . Włożyć szynkę , wstawić w chłodne miejsce na 5 dni , codziennie mięso przewrócić na drugą stronę . Po upływie 3 dni mięso wyjąć z zalewy , umyć , osuszyć i natrzeć przyprawami . Włożyć do rękawa do pieczenia , piec 65 - 70 minut w temp. 200 stopni . Smacznego
Super!Trzeba bedzie spróbować!
Na prawdę warto , polecam .
27 marca 2014 10:27 | ID: 1098057
Hmm,mam pytanie. Peklosól to jest to samo co sól peklowa? Chciałabym zrobić a mam tylko peklosól w domu,a do sklepu kawałek
27 marca 2014 10:45 | ID: 1098070
Hmm,mam pytanie. Peklosól to jest to samo co sól peklowa? Chciałabym zrobić a mam tylko peklosól w domu,a do sklepu kawałek
Tak, to to samo chyba jest...
Peklosól stosuje się do poprawiania smaku wędlin. Prezentowany produkt przedłuża świeżość, a przede wszystkim wpływa na kruchość mięsa.
Przeznaczenie:
Do peklowania mięsa, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Peklosól służy do produkcji zalewy solankowej, do nastrzykiwania lub wcierania na sucho.
Do solenia i peklowania nadaje się mięso wsyztskich rodzajów zwierząt rzeźnych. Najczęściej pekluje się mięso wieprzowe, na które peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadając mu specyficzną barwę, smak i zapach.
Takie coś znalazłam w necie. czyli wychodzi, że to to samo, co sól peklowa;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.