Czy robiliście kiedyś swojską kiełbasę w słoiki? Ja jutro zamierzam się za to zabrać:) Razem z Mężem. Będziemy robić taką kiełbasę po raz pierwszy. Czy macie wobec tego jakieś rady dla niedoświadczonego "rzeźnika"???
20 listopada 2011 18:35 | ID: 685882
Kurka toć mój mężuś w ubiegłym roku robił mniam i to z dziczyzną. Pychota ojjjj Czesto taką mamy od znajomego męża.
20 listopada 2011 18:36 | ID: 685883
Kurka toć mój mężuś w ubiegłym roku robił mniam i to z dziczyzną. Pychota ojjjj Czesto taką mamy od znajomego męża.
Acha - w słoiki jej nie wekuję tylko zamrażam.
17 marca 2014 13:37 | ID: 1094299
Mąż w tamtym tygodniu robił swojską kiełbasę- tyrolską..Az mi ślinka cieknie, ale na diecie jestem..
17 marca 2014 13:50 | ID: 1094308
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
17 marca 2014 13:55 | ID: 1094311
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
Już Ci piszę;)
5kg mięsa mielonego,
2 paczki gorczycy.
1 paczka pieprzu prawdziwego,
5 ząbków czosnku,
1 łyzeczka majeranku,
2 łyżki stołowe soli peklowe,
około 1,5 litra wody.
Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.
17 marca 2014 13:59 | ID: 1094312
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
Już Ci piszę;)
5kg mięsa mielonego,
2 paczki gorczycy.
1 paczka pieprzu prawdziwego,
5 ząbków czosnku,
1 łyzeczka majeranku,
2 łyżki stołowe soli peklowe,
około 1,5 litra wody.
Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.
A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???
17 marca 2014 13:59 | ID: 1094313
Ja nie robiłam ale sąsiadka owszem -pychota!;)
17 marca 2014 14:00 | ID: 1094317
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
Już Ci piszę;)
5kg mięsa mielonego,
2 paczki gorczycy.
1 paczka pieprzu prawdziwego,
5 ząbków czosnku,
1 łyzeczka majeranku,
2 łyżki stołowe soli peklowe,
około 1,5 litra wody.
Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.
A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???
Ostatnio miałam lopatkę. Ale może być też szynka;) Ja gotuję na wolnym ogniu 40 minut w słoikach:) Mąz ostatnio robił z podwójnej porcji mięska i wyszło nam 25 słoików, 3/4 litra:)
17 marca 2014 14:01 | ID: 1094318
Ja nie robiłam ale sąsiadka owszem -pychota!;)
Przynajmniej człowiek wie, co je:)
17 marca 2014 14:13 | ID: 1094324
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
Już Ci piszę;)
5kg mięsa mielonego,
2 paczki gorczycy.
1 paczka pieprzu prawdziwego,
5 ząbków czosnku,
1 łyzeczka majeranku,
2 łyżki stołowe soli peklowe,
około 1,5 litra wody.
Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.
A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???
Ostatnio miałam lopatkę. Ale może być też szynka;) Ja gotuję na wolnym ogniu 40 minut w słoikach:) Mąz ostatnio robił z podwójnej porcji mięska i wyszło nam 25 słoików, 3/4 litra:)
Dziękuje bardzo- w następnym tygodniu zabieram się do roboty- dam znac jak wyszło :)
17 marca 2014 14:17 | ID: 1094326
Nie ma sprawy Dagmara:) Polecam zostawić mięso zmielone i zapeklowane solą na noc w lodówce, niech "przerobi":)
17 marca 2014 20:59 | ID: 1094466
My przed świętami też swojską kiełbaskę będziemy robili... nie ma jak swoja...
17 marca 2014 21:10 | ID: 1094472
My przed świętami też swojską kiełbaskę będziemy robili... nie ma jak swoja...
Pewnie, ze tak:)
17 marca 2014 21:44 | ID: 1094481
pewnie,ze tak ,swoja kielbaska,swoj chlebek,swoj ogoreczek kiszony to jest to co misie lubia najbardziej
17 marca 2014 21:55 | ID: 1094486
Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.
17 marca 2014 21:59 | ID: 1094490
Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.
ale po rozmrozeniu nie traci na smaku?
17 marca 2014 22:06 | ID: 1094493
Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.
ale po rozmrozeniu nie traci na smaku?
nie traci.
18 marca 2014 08:59 | ID: 1094542
Potwierdzam-my też robiliśmy białą i mroziliśmy - wyszła super smaczna!
18 marca 2014 10:03 | ID: 1094594
Boziu jak ja bym chciała zrobić taką swojską kiełbaskę, ale wędzarni nie uświadczysz na tym terenie. A pamiętam jak moja babcia przed świętami takie robiła razem z szynkami i boczusiem - mmmmmmmm mamusiu jaki to był smak!
Ale taką słoikową kiełbaskę to może rzeczywiście przed świętami się skuszę... Tylko te słoiki to z nakrętką czy takie szklane ze sprężynką lepsze?
18 marca 2014 10:24 | ID: 1094617
pewnie ze tak uwielbiam taka kiełbase
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.