Swojska kiełbasa. - Forum
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Wątek: 

Swojska kiełbasa.

75odp.
Strona 2 z 4
Odsłon wątku: 10333
Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
  • Zgłoś naruszenie zasad
18 listopada 2011 19:51 | ID: 684877

Czy robiliście kiedyś swojską kiełbasę w słoiki? Ja jutro zamierzam się za to zabrać:) Razem z Mężem. Będziemy robić taką kiełbasę po raz pierwszy. Czy macie wobec tego jakieś rady dla niedoświadczonego "rzeźnika"???

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
21
  • Zgłoś naruszenie zasad
20 listopada 2011 17:35 | ID: 685882

Kurka toć mój mężuś w ubiegłym roku robił  mniam i to z dziczyzną. Pychota ojjjj Czesto taką mamy od znajomego męża.

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
22
  • Zgłoś naruszenie zasad
20 listopada 2011 17:36 | ID: 685883
oliwka (2011-11-20 18:35:20)

Kurka toć mój mężuś w ubiegłym roku robił  mniam i to z dziczyzną. Pychota ojjjj Czesto taką mamy od znajomego męża.

Acha - w słoiki jej nie wekuję tylko zamrażam.

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
23
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 12:37 | ID: 1094299

Mąż w tamtym tygodniu robił swojską kiełbasę- tyrolską..Az mi ślinka cieknie, ale na diecie jestem..{#kwasny}

Avatar użytkownika dagmara_84
dagmara_84Poziom:
  • Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
  • Posty: 1820
24
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 12:50 | ID: 1094308

My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
25
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 12:55 | ID: 1094311
dagmara_84 (2014-03-17 13:50:11)

My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)

Już Ci piszę;)

5kg mięsa mielonego,

2 paczki gorczycy.

1 paczka pieprzu prawdziwego,

5 ząbków czosnku,

1 łyzeczka majeranku,

2 łyżki stołowe soli peklowe,

około 1,5 litra wody.

Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.

Avatar użytkownika dagmara_84
dagmara_84Poziom:
  • Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
  • Posty: 1820
26
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 12:59 | ID: 1094312
Sonia (2014-03-17 13:55:12)
dagmara_84 (2014-03-17 13:50:11)

My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)

Już Ci piszę;)

5kg mięsa mielonego,

2 paczki gorczycy.

1 paczka pieprzu prawdziwego,

5 ząbków czosnku,

1 łyzeczka majeranku,

2 łyżki stołowe soli peklowe,

około 1,5 litra wody.

Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.

A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???

Avatar użytkownika aneta1114
aneta1114Poziom:
  • Zarejestrowany: 20.03.2012, 08:46
  • Posty: 668
27
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 12:59 | ID: 1094313

Ja nie robiłam ale sąsiadka owszem -pychota!;)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
28
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 13:00 | ID: 1094317
dagmara_84 (2014-03-17 13:59:02)
Sonia (2014-03-17 13:55:12)
dagmara_84 (2014-03-17 13:50:11)

My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)

Już Ci piszę;)

5kg mięsa mielonego,

2 paczki gorczycy.

1 paczka pieprzu prawdziwego,

5 ząbków czosnku,

1 łyzeczka majeranku,

2 łyżki stołowe soli peklowe,

około 1,5 litra wody.

Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.

A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???

Ostatnio miałam lopatkę. Ale może być też szynka;) Ja gotuję na wolnym ogniu 40 minut w słoikach:) Mąz ostatnio robił z podwójnej porcji mięska i wyszło nam 25 słoików, 3/4 litra:)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
29
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 13:01 | ID: 1094318
aneta1114 (2014-03-17 13:59:09)

Ja nie robiłam ale sąsiadka owszem -pychota!;)

Przynajmniej człowiek wie, co je:)

Avatar użytkownika dagmara_84
dagmara_84Poziom:
  • Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
  • Posty: 1820
30
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 13:13 | ID: 1094324
Sonia (2014-03-17 14:00:56)
dagmara_84 (2014-03-17 13:59:02)
Sonia (2014-03-17 13:55:12)
dagmara_84 (2014-03-17 13:50:11)

My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)

Już Ci piszę;)

5kg mięsa mielonego,

2 paczki gorczycy.

1 paczka pieprzu prawdziwego,

5 ząbków czosnku,

1 łyzeczka majeranku,

2 łyżki stołowe soli peklowe,

około 1,5 litra wody.

Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.

A jakie mięsko mielisz? Gotować 40 minut w słoiku???

Ostatnio miałam lopatkę. Ale może być też szynka;) Ja gotuję na wolnym ogniu 40 minut w słoikach:) Mąz ostatnio robił z podwójnej porcji mięska i wyszło nam 25 słoików, 3/4 litra:)

Dziękuje bardzo- w następnym tygodniu zabieram się do roboty- dam znac jak wyszło :)

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
31
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 13:17 | ID: 1094326

Nie ma sprawy Dagmara:) Polecam zostawić mięso zmielone i zapeklowane solą na noc w lodówce, niech "przerobi":)

Avatar użytkownika oliwka
oliwkaPoziom:
  • Zarejestrowany: 18.04.2008, 22:57
  • Posty: 161880
32
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 19:59 | ID: 1094466

My przed świętami też swojską kiełbaskę będziemy robili... nie ma jak swoja...

Avatar użytkownika Sonia
SoniaPoziom:
  • Zarejestrowany: 06.01.2010, 15:15
  • Posty: 112855
33
  • Zgłoś naruszenie zasad
17 marca 2014 20:10 | ID: 1094472
oliwka (2014-03-17 20:59:30)

My przed świętami też swojską kiełbaskę będziemy robili... nie ma jak swoja...

Pewnie, ze tak:)

Użytkownik usunięty
    34
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2014 20:44 | ID: 1094481

    pewnie,ze tak ,swoja kielbaska,swoj chlebek,swoj ogoreczek kiszony to jest to co misie lubia najbardziej

    Avatar użytkownika Kamila2010
    Kamila2010Poziom:
    • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
    • Posty: 10745
    35
    • Zgłoś naruszenie zasad
    17 marca 2014 20:55 | ID: 1094486

    Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.

    Użytkownik usunięty
      36
      • Zgłoś naruszenie zasad
      17 marca 2014 20:59 | ID: 1094490
      Kamila2010 (2014-03-17 21:55:41)

      Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.

      ale po rozmrozeniu nie traci na smaku?

      Avatar użytkownika Kamila2010
      Kamila2010Poziom:
      • Zarejestrowany: 14.06.2010, 21:25
      • Posty: 10745
      37
      • Zgłoś naruszenie zasad
      17 marca 2014 21:06 | ID: 1094493
      Karina22 (2014-03-17 21:59:55)
      Kamila2010 (2014-03-17 21:55:41)

      Robimy swojską kiełbasę w słoiki ale ja jej nie lubię,zdecydowanie wolę wędzoną tradycyjnie,ostatnio robiliśmy swojską i białą kiełbase i mroziliśmy.

      ale po rozmrozeniu nie traci na smaku?

      nie traci.

      Avatar użytkownika dagmara_84
      dagmara_84Poziom:
      • Zarejestrowany: 06.05.2011, 08:28
      • Posty: 1820
      38
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 marca 2014 07:59 | ID: 1094542

      Potwierdzam-my też robiliśmy białą i mroziliśmy - wyszła super smaczna!

      Avatar użytkownika Artika
      ArtikaPoziom:
      • Zarejestrowany: 18.09.2012, 14:39
      • Posty: 4749
      39
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 marca 2014 09:03 | ID: 1094594

      Boziu jak ja bym chciała zrobić taką swojską kiełbaskę, ale wędzarni nie uświadczysz na tym terenie. A pamiętam jak moja babcia przed świętami takie robiła razem z szynkami i boczusiem - mmmmmmmm mamusiu jaki to był smak!

      Ale taką słoikową kiełbaskę to może rzeczywiście przed świętami się skuszę... Tylko te słoiki to z nakrętką czy takie szklane ze sprężynką lepsze?

      Avatar użytkownika Mama899
      Mama899Poziom:
      • Zarejestrowany: 15.04.2013, 07:05
      • Posty: 1228
      40
      • Zgłoś naruszenie zasad
      18 marca 2014 09:24 | ID: 1094617

      pewnie ze tak uwielbiam taka kiełbase