Czy robiliście kiedyś swojską kiełbasę w słoiki? Ja jutro zamierzam się za to zabrać:) Razem z Mężem. Będziemy robić taką kiełbasę po raz pierwszy. Czy macie wobec tego jakieś rady dla niedoświadczonego "rzeźnika"???
18 marca 2014 10:31 | ID: 1094633
Artika-u nas też brak wędzarni,więc pozostaje biała-surowa albo słoikowa
18 marca 2014 10:44 | ID: 1094643
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
18 marca 2014 10:48 | ID: 1094647
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
18 marca 2014 10:52 | ID: 1094655
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
18 marca 2014 10:55 | ID: 1094661
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
Nooo....Zobaczę jak Ci to wyjdzie i potem spróbuję;) Brzmi smakowicie;)
18 marca 2014 12:27 | ID: 1094719
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
18 marca 2014 12:29 | ID: 1094720
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
18 marca 2014 12:40 | ID: 1094728
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
Ale mi smaka dziewczyny narobiłyście,dawno nie wędziliśmy szynki,muszę nad nią pomyśleć.uwielbiam taką jeszcze gorącą.
18 marca 2014 14:50 | ID: 1094768
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
Ale mi smaka dziewczyny narobiłyście,dawno nie wędziliśmy szynki,muszę nad nią pomyśleć.uwielbiam taką jeszcze gorącą.
Ja taką często robię. A boczuś jaki pyszny wychodzi palce lizać..
18 marca 2014 14:51 | ID: 1094770
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
Ale mi smaka dziewczyny narobiłyście,dawno nie wędziliśmy szynki,muszę nad nią pomyśleć.uwielbiam taką jeszcze gorącą.
Ja taką często robię. A boczuś jaki pyszny wychodzi palce lizać..
wędzony boczek przepyszny:)) faktycznie.
ja ostatnio często piekę boczek bo lubią w domu wszyscy,tylko nie ja.
18 marca 2014 15:14 | ID: 1094796
Ja nie mam wędzarni, także nic nie zdziałam:(
18 marca 2014 15:17 | ID: 1094799
Ja też nie zawsze mam gdzie uwędzić, więc piekę w piekarniku w rękawie. Ostatnio nawet się domyślaliśmy z M. i po prostu parzyliśmy w gorącej wodzie. Wyszło wyśmienite i bardzo delikatne. Sklepowe się umywa..
18 marca 2014 16:57 | ID: 1094831
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
Ale mi smaka dziewczyny narobiłyście,dawno nie wędziliśmy szynki,muszę nad nią pomyśleć.uwielbiam taką jeszcze gorącą.
Moja szyneczka będzie pieczona .
18 marca 2014 19:12 | ID: 1094921
Muszę zrobic w słoikach, ale nie wiem czy ten mój wybredny dzieciak będzie jadł Dzemy zrobiłam to sama jema on woli ze sklepu...
19 marca 2014 00:00 | ID: 1094972
Kiełbasy jeszcze nie robiłam . Dzisiaj po raz pierwszy pekluję szynkę . Znalazłam w necie smakowicie wyglądający przepis i postanowiłam go sprawdzić , może się uda .
Daj znać jak wyszła, może i ja sie skuszę;)))
szynka musi leżeć w zalewie 5 dni , potem ją się piecze w rękawie foliowym .
koniecznie prosimy o opisanie efektu końcowego :-)
W weekend napiszę , jak się udało - szynka pekluje się już w lodówce .
Ale mi smaka dziewczyny narobiłyście,dawno nie wędziliśmy szynki,muszę nad nią pomyśleć.uwielbiam taką jeszcze gorącą.
Moja szyneczka będzie pieczona .
napewno będzie pyszna:)
19 marca 2014 00:51 | ID: 1094985
ale narobilam sobie smaku tym czytaniem,noooo :) zamiast isc spac napadne chyba lodowke :)
19 marca 2014 07:17 | ID: 1094989
ale narobilam sobie smaku tym czytaniem,noooo :) zamiast isc spac napadne chyba lodowke :)
Ja tak narobiłam sobie smaku czytając przepis na tą szynkę . Pokazałam go mężowi , a on kupił mięso i wszystkie przyprawy , więc działamy .
19 marca 2014 09:30 | ID: 1095050
Ostatnio kupiłam w Ldlu słoik z " rillettes". Zachwyciłam się i będę musiała sama takie "cuś pysznego" zrobić.
To jest takie smarowidło z długo gotowanego mięska , boczku z przyprawami i z dodatkiem wina lub brandy.
Jak zrobię, to wrzucę przepis na bloga.
19 marca 2014 10:12 | ID: 1095073
My robilismy zwykła kiełbachę,ale włąsnie szukamy przepisu na słoikową,bo uwielbiam iprzynajmniej wiem,co jem. Więc poproszę ladnie o dobry,sprawdzony przepis :)
Już Ci piszę;)
5kg mięsa mielonego,
2 paczki gorczycy.
1 paczka pieprzu prawdziwego,
5 ząbków czosnku,
1 łyzeczka majeranku,
2 łyżki stołowe soli peklowe,
około 1,5 litra wody.
Mięso wyrobić z solą peklową. Odstawić na 12 godzin. Dodać wodę, oraz resztę przypraw, wyrobić. Kłaść w słoiki, gotować 40 minut na wolnym ogniu.
Soniu proszę napisz co daje gorczyca w tym przepisie - jak wpływa na smak mięska.Czasami robię "kielbaskę słoikową" ale nie dodaję gorczycy.
Narobilaś mi smaku więc zgromadzilam składniki kiełbaski ale gorczyca kojarzy się mi z ogórkami a nie z kielbaską.
19 marca 2014 11:06 | ID: 1095096
Gorczyca sprawia, że kiełbasa jest "ostyrzejsza". Ja zawsze daję gorczycę;)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.