Wielkanocne koszyczki
KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA SEROWA:
- 250 g mielonego sera białego
- 65 g masła
- 1 jajko
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
DEKORACJA:
- 30 motylków cukrowych
- 75 kolorowych draży
- 1 opakowanie paluszków deserowych
- 1 opakowanie ryżu preparowanego
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy sok z cytryny i budyń śmietankowy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.