Wielkanocne koszyczki
KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
 
- 150 g masła
 
- 100 g cukru pudru
 
- 3 żółtka
 
- 2 łyżki gęstej śmietany
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
 
MASA SEROWA:
- 250 g mielonego sera białego
 
- 65 g masła
 
- 1  jajko
 
- 125 g cukru pudru
 
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
 
- 2  łyżeczki soku z  cytryny
 
DEKORACJA:
- 30  motylków cukrowych 
 
- 75 kolorowych draży 
 
- 1 opakowanie paluszków deserowych
 
- 1 opakowanie ryżu preparowanego 
 
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej 
 
Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1h.
 Masło miksujemy tak, aby było puszyste i mieszamy z serem. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy je z masą serową. Następnie dodajemy sok z cytryny i budyń śmietankowy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
 
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy szklanką koła oraz tworzymy ruloniki, które posłużą za "rączki". Kołami z ciasta wylepiamy wysmarowane masłem foremki i wkładamy 2 łyżki masy serowej. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Natomiast "rączki" smarujemy białkiem i pieczemy ok. 5 minut również w temperaturze 180 oC.
 
Gotową polewę czekoladową rozpuszczamy wg instrukcji podanej na opakowaniu i za pomocą wykałaczki malujemy wzory na "pisankach" z draży.
 
Paluszki deserowe smarujemy polewą i przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Dzięki temu otrzymamy "bazie". Ozdoby pozostawiamy do wysuszenia.
 
Przestudzone babeczki smarujemy po bokach polewą czekoladową i przyklejamy do nich "rączki", które zdobimy cukrowymi motylkami. Na koniec do koszyczków wkładamy pisanki i bazie.
 