BABKA DROŻDŻOWA
(porcja na dwie babki)
- 3 – 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
- 3 opakowania drożdży suchych (3 x 7 g)
- 6 żółtek, roztrzepanych
- 1 jajko, roztrzepane
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka, letniego
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy
Poncz:
- 2 cytryny
- cukier do smaku
Lukier:
- cytryna lub 2-3 łyżki ponczu
- pół szkl cukru pudru
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj. Wsyp do dużej misy. Dodaj żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko wyrób ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą i pozostaw w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto znów wyrób. Formy do babek natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nałóż do 1/3 wysokości formy. Przykryj znowu folią, odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki).
Piecz w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy – u mnie 30 minut. Nie piecz dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjmij, przestudź 10 minut w foremce, potem studź na kratce. Gdy całkowicie wystygnie owiń w folię spożywczą – na drugi dzień baba będzie nadal mięciutka.
Poncz: sok z cytryn wymieszaj z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, ponakłuwaj babkę i nasącz.
Lukier: do soku z cytryny lub pozostałego ponczu dodaj cukier puder i rozetrzyj dokładnie. Polej przestygniętą babkę.
SMACZNEGO